Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Οι μαύρες και οι άσπρες τρύπες στα έσοδα του ΟΤΕ


Η κρίση έχει αγγίξει για τα καλά και τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΟΤΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου αλλά και οι προβλέψεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του conference call, απέδειξαν του λόγου το αληθές. Μάλιστα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δεν αναμένεται βελτίωση ούτε στην σταθερή ούτε στην κινητή τηλεφωνία. Τα έσοδα από τις παραδοσιακές υπηρεσίες (τηλεφωνία) μειώνονται πλέον με διψήφια ποσοστά. Έτσι, στον ΟΤΕ προσανατολίζονται ήδη στο να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων.

Που χάνει όμως ο ΟΤΕ και από ποιες πηγές κατορθώνει να αναπληρώσει μέρος αυτών των

απωλειών. Η έκθεση του διοικητικού συμβουλίου για τα αποτελέσματα εξαμήνου, δίνει τις σχετικές απαντήσεις:

-Τα έσοδα της τηλεφωνίας εσωτερικού στο πρώτο εξάμηνο, μειώθηκαν κατά 11,3% και της διεθνούς τηλεφωνίας κατά 20,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008.

-Από την πώληση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ήρθαν 33,3% λιγότερα έσοδα σε σχέση με πέρυσι ενώ μειωμένα κατά 24,7% ήταν και τα έσοδα από τα τέλη διασύνδεσης.

-Οι γραμμές ISDN απέδωσαν 3,5% λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι ενώ στις προπληρωμένες κάρτες, ο τζίρος έχει πέσει κατά 28%.

Αυτές είναι οι �τρύπες� του ισολογισμού του ΟΤΕ. Η συνολική απώλεια εσόδων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εμφανίστηκε τελικώς στον ισολογισμό (-5,9%) αν δεν καταγραφόταν αύξηση εσόδων στις ακόλουθες κατηγορίες:

-Τα έσοδα από τις υπηρεσίες ADSL και internet, αυξήθηκαν κατά 28,8% ενώ τα έσοδα από τη συνεγκατάσταση στον τοπικό βρόγχο (ουσιαστικά προέρχονται από τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ) ήταν ενισχυμένα σε ποσοστό 65,4%.

-Τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας, παρουσίασαν οριακή βελτίωση κατά 1,4%. Βέβαια, είναι αμφίβολο κατά πόσο το θετικό πρόσημο θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Μόλις χθες, ο επικεφαλής της Cosmote αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις για την φετινή χρόνια κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας σε ποσοστό που θα αγγίξει το 10-12%.

http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=220446