Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Στη Γερμανία θα εκτίσει την ποινή του ο Χριστοφοράκος


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου

ΣΕ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ, όσον αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές δικαστικές αρχές ως προς την ποινική μεταχείριση του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αναμένεται να προσγειωθεί το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Ζίμενς Ελλάδας από το Μόναχο στην Αθήνα.

Πλήθος νομικών ζητημάτων ωστόσο, τα οποία αναφύονται εξαιτίας της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, ζητούν λύσεις που θα αποδειχθούν χρονοβόρες. Έτσι, ακόμη και αν οι γερμανικές αρχές έχουν θέσει όρους σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των διαδικασιών, είναι βέβαιο πως δεν θα καταστεί εφικτό να τηρηθούν.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαίωναν χθες πως οι

ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν δυνατότητα να ζητήσουν και να λάβουν παράταση, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι οι Γερμανοί ζητούν να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εντός εξαμήνου, ώστε να μη διαρκέσει περισσότερο η προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου. Όσον αφορά την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων εναντίον του Μιχ. Χριστοφοράκου, δικαστικές πηγές τονίζουν ότι θα χρειαστεί μεν η έγκριση της Εισαγγελίας του Μονάχου, αλλά- προσθέτουνεφόσον υπάρχουν στοιχεία, σε καμία περίπτωση δεν θα προβάλουν προσκόμματα οι γερμανικές δικαστικές αρχές. Το μόνο βέβαιο είναι πάντως πως ο Μιχ. Χριστοφοράκος- σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι Γερμανοί για την έκδοσή τουθα επιστρέψει στη Γερμανία για να εκτίσει την ποινή του, ως Γερμανός υπήκοος. Ο όρος αυτός παραπέμπει σε μία ακόμη νίκη του άλλοτε ισχυρού στελέχους της Ζίμενς, καθώς ως γνωστόν το γερμανικό δίκαιο προβλέπει πολύ χαμηλότερες ποινές για τα αδικήματα που αντιμετωπίζει.

Δικαστικές πηγές ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκτίσει την ποινή του σε ελληνικές φυλακές, αν στο μεταξύ προκύψει κάποια νέα κατηγορία για αδίκημα που τελέστηκε σε ελληνικό έδαφος.


Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση έχει αρχίσει για την παράδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην ελληνική αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στο Μόναχο.

Ο Μιχ. Χριστοφοράκος μπορεί «ανά πάσα στιγμή» πλέον να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές, βάσει του πρώτου εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος του στις 21 Μαΐου 2009, όπως αποφάνθηκε την περασμένη εβδομάδα το Εφετείο του Μονάχου.

Με τη διευθέτηση της απαιτούμενης γραφειοκρατικής διαδικασίας, η Γενική Εισαγγελία Μονάχου αναμένεται ότι θα τον παραδώσει στην αποστολή που μεταβαίνει στο Μόναχο για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στην Αθήνα.

Προϋπόθεση για την παράδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου στις ελληνικές αρχές είναι ότι δεν θα προλάβει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα για να μην εκτελεστεί η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου.

Δεν είναι υποχρεωμένη Ταυτόχρονα διατυπώνεται και το ρητορικό ερώτημα, γιατί να επισπευσθεί από τη Γενική Εισαγγελία του Μονάχου η εκτέλεση μίας δικαστικής απόφασης, όταν γνωρίζει ότι από στιγμή σε στιγμή θα έχει μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που μπορεί να την ανατρέπει.

Ωστόσο, η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου που έχει στα χέρια της τον Μιχ. Χριστοφοράκο δεν είναι υποχρεωμένη να περιμένει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πάντως στην περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα, η παράδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα θα καθυστερήσει επί μήνες (τουλάχιστον 2-3) μέχρις ότου το Ανώτατο Δικαστήριο εκδώσει την ετυμηγορία του και επί της ουσίας της προσφυγής που κατέθεσε η υπεράσπισή του. Αυτή εστιάζεται στην επιχειρηματολογία ότι η εφαρμογή του Νόμου Διεθνούς Δικαστικής Συνδρομής (Ιnternationale Rechtshilfe Gesetz- ΙRG) βάσει του οποίου λαμβάνεται και η απόφαση για την παράδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, πρέπει να εφαρμόζεται σε αυστηρό συνταγματικό πλαίσιο, διότι άπτεται του βασικού δικαιώματος ενός Γερμανού υπηκόου να μην εκδίδεται σε άλλη χώρα.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4531569