Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Εξαφανίζεται και το πλαστικό χρήμα από την αγορά


Το πιο ισχυρό και οπωσδήποτε ηχηρό πλήγμα αναμένεται να δεχθεί η ασθμαίνουσα ελληνική αγορά από την απόφαση των τραπεζών να περιορίσουν και μάλιστα δραστικότατα τα πιστωτικά όρια των πιστωτικών καρτών. Το πλαστικό χρήμα στήριξε τον πρώτο χρόνο της κρίσης όχι μόνο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και την αγορά, που είδε τα μετρητά να εξαφανίζονται και στηρίχθηκε στις κάρτες.

Η επιθετική πολιτική του παρελθόντος, όπου χορηγήθηκαν αθρόα πιστωτικές κάρτες, αποτελεί παρελθόν, καθώς οι....



περισσότερες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια έχουν καταγραφεί στην καταναλωτική πίστη και στις πιστωτικές κάρτες. Με τον δείκτη επισφαλειών για το σύνολο της τραπεζικής αγοράς να υπερβαίνει το 6%, οι καθυστερήσεις στις πιστωτικές κάρτες αγγίζουν το 8%.

Έτσι, τα υψηλά πιστωτικά όρια του παρελθόντος εγκαταλείπονται, και από το επίπεδο των 20 - 30 χιλιάδων ευρώ περιορίζονται στις 8 χιλιάδες ευρώ. Σήμερα οι τράπεζες πολύ δύσκολα χορηγούν πιστωτική κάρτα με όριο άνω των 2.500 ευρώ, χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις πέραν του ετήσιου εισοδήματος. Παράλληλα, επιχειρείται και ο περιορισμός των συνεργασιών με μια ευρεία γκάμα εμπόρων και επιχειρήσεων, ενώ μονόδρομος είναι πλέον η αναζήτηση φερέγγυων πελατών.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι όμως η «νευρικότητα», που δείχνουν οι τράπεζες ακόμη και απέναντι σε καλούς πελάτες, όταν το σύστημα δείξει καθυστέρηση μιας και μόνο δόσης. Η σχετική ειδοποίηση φθάνει πλέον στον κάτοχο της κάρτας μόλις μια εβδομάδα μετά τη λήξη της ημερομηνίας πληρωμής, σε πολλές περιπτώσεις η κάρτα μπλοκάρεται, αμέσως τον επόμενο μήνα ακολουθεί δεύτερη προειδοποιητική επιστολή, η κάρτα ακυρώνεται και τα υπόλοιπα γίνονται αμέσως απαιτητά με ταυτόχρονη ενημέρωση του συστήματος «Τειραισίας».

Η πρακτική αυτή «πνίγει» εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους πιστωτικών καρτών, που και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν βίαια το πλαστικό τους χρήμα και βρίσκονται χρεωμένοι για το σύνολο του ποσού, το οποίο και πρέπει να εξοφλήσουν σε μικρό σχετικά διάστημα.

Η συγκεκριμένη τραπεζική πρακτική αφαιρεί, παράλληλα, κρίσιμο ποσοστό τζίρου από την ήδη «στεγνή» αγορά πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα εμπόρων και βιοτεχνών, ενώ άμεσες είναι και οι επιπτώσεις στον τουρισμό και την εστίαση.

Πηγή http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=57140&cid=8