Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Το "θερμό" καλοκαίρι του ΟΤΕ


Του Φώτη Φωτεινού

Κινήσεις grande maitre σκακιστών με φόντο το τηλεπικοινωνιακό τοπίο της επόμενης δεκαετίας παραπέμπουν οι εξελίξεις γύρω από τον ΟΤΕ, η διοίκηση του οποίου καλείται να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το τεχνολογικό μέλλον του Οργανισμού. Η απόφαση του Δημοσίου να προχωρήσει στο έργο-μαμούθ των 2,1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών έχει προκαλέσει προβληματισμό στους επικεφαλής του Οργανισμού, οι οποίοι λίγες ημέρες πριν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επενδύσουν για τη δημιουργία δικτύου VDSL.
Στο πλαίσιο αυτό, η επικείμενη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom Ρ. Όμπερμαν λαμβάνει νέες διαστάσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που.....



όπως εικάζεται, στο τραπέζι των συζητήσεων «έπεσε» το «χαρτί» της απόκτησης επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ από τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών αποτελεί κομβικής σημασίας έργο όχι μόνο για τον κλάδο των telecoms, αλλά και για τον ίδιο τον ΟΤΕ καθώς θεωρείται πως η κατασκευή του θίγει άμεσα τα συμφέροντα του ΟΤΕ, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην ελληνική αγορά.

Και αυτό διότι το νέο δίκτυο οπτικών ινών FTTH θα είναι τεχνολογικά ανώτερο, τόσο του υπάρχοντος, όσο και του μελλοντικού δικτύου του ΟΤΕ (VDSL). Πόσο μάλλον, όταν δεν θα ελέγχεται από τον Οργανισμό, αλλά από τρία κοινοπρακτικά σχήματα, στα οποία θα μετέχουν εταιρείες κατασκευών, λογισμικού και ΔΕΚΟ. Έτσι, εφόσον κατασκευαστεί και χωρίς μάλιστα την ενεργή συμμετοχή του ΟΤΕ -κάτι που δεν φαίνεται πάντως να επιθυμεί το Δημόσιο-, ο μελλοντικός ρόλος του Οργανισμού θα είναι διαφορετικός.

Ο ΟΤΕ εμφανίζεται έτοιμος να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ σε όλη την επικράτεια, παρέχοντας ταχύτητες που προσεγγίζουν τα 50 Mbps μέσα σε 3 χρόνια. Κάτι αντίστοιχο προωθεί η D.T. στη Γερμανία, υπό τη συγκατάθεση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί ως το 2014 όλη η χώρα να έχει δίκτυο VDSL. Στις συζητήσεις τους υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ χαρακτηρίζουν το έργο «φιλόδοξο μεν, ανέφικτο δε», τονίζουν όμως πως ο ΟΤΕ πρόκειται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο βρίθει πολλαπλών νομικών και διαδικαστικών ασαφειών, πέρα από το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Κυρίως, οι αιτιάσεις του ΟΤΕ έχουν να κάνουν με το καθεστώς γύρω από τα τέλη διέλευσης, τόσο στα υπάρχοντα δίκτυα, όσο και σε αυτά που θα δημιουργηθούν με το πέρασμα της οπτικής ίνας. Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, γύρω από τη στάση του ΟΤΕ έχει να κάνει, όχι μόνο με το αν θα συμμετάσχει στην κατασκευή και συντήρηση της οπτικής ίνας, αλλά με ποιους όρους. Άγνωστο παραμένει, αν όντως ενδιαφέρει τον Οργανισμό να λάβει ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό, στις τρεις εταιρείες (ονομάστηκαν ΕΦΟΔΙΑ), οι οποίες θα κατασκευάσουν την οπτική ίνα, αλλά δεν θα μπορούν ταυτοχρόνως να προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως ορίζει το κυβερνητικό σχέδιο.

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική στη συμμετοχή του ΟΤΕ στο έργο. Μόλις πριν από τρεις ημέρες, τοποθέτησε στην προεδρεία της ΕΕΤΤ τον κ. Λεωνίδα Κανέλλο, επικεφαλής της επιτροπής για το ν/σ για τις οπτικές ίνες, διαμηνύοντας στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ότι «το εγχείρημα θα επιτύχει».

Έτσι, Deutsche Telekom και OTE αναμένεται να έχουν σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός και των δύο πλευρών να να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να βρεθεί η χρυσή τομή στο ζήτημα που έχει ανακύψει. Στο πλαίσιο αυτό, λένε στην αγορά, μονάχα τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η νέα επίσκεψη στην Ελλάδα, του διευθύνοντος συμβούλου της DT Ρενέ Όμπερμαν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με θέμα, μεταξύ άλλων, τη διάθεση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία...

Πηγή http://www.capital.gr/Articles.asp?id=791874