Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΟΤΕ : Ο πανικός των… ζημιών, οι δορυφόροι και το κόλπο της απαισιοδοξίας


Σε κινήσεις απελπισίας και πρόσκαιρου εντυπωσιασμού καταφεύγει τις τελευταίες μέρες η διοίκηση του Ο.Τ.Ε. προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τις εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις που θα προκύψουν από την επικείμενη αυριανή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Αρχικά η ημερομηνία που

επελέγη για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εν μέσω δηλαδή της θερινής ραστώνης και ενώ η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε διακοπές δείχνει από μόνη της, τόσο τη φοβία του Ο.Τ.Ε. για τα απογοητευτικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει όσο και την προσπάθεια του τμήματος επικοινωνίας του οργανισμού να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις που θα έχουν τα αποτελέσματα αυτά τόσο στον ίδιο τον οργανισμό όσο και στη μετοχή του στο χρηματιστήριο, η οποία ήδη από τις αρχές εβδομάδας πλήττεται από ρευστοποιήσεις επενδυτών και χάνει συνεχώς έδαφος σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στο χρηματιστήριο αυτή την περίοδο. Είναι πολύ πιθανόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να δούμε την τιμή της μετοχής οργανισμού να ξανά πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 €. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι που οργανισμός εμφάνιζε ακόμα οριακά κέρδη η ανακοίνωση των αντίστοιχων αποτελεσμάτων για τη χρήση 2008 είχε γίνει στις 28/8, μια ημερομηνία, δηλαδή που το σύνολο σχεδόν των παραγόντων της αγοράς έχει επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές και βρίσκεται στα γραφεία του.

Η δεύτερη επικοινωνιακή προσπάθεια επικάλυψης των απογοητευτικών όπως αναμένεται αποτελεσμάτων ήταν η άρον άρον υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία νέας δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω του ελληνικού δορυφόρου HELLAS SAT. Η κίνηση αυτή παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες να εμφανιστεί ως εξαιρετικά προσοδοφόρα, είναι αμφίβολο αν θα στεφθεί από επιτυχία καθώς όπως γνωρίζουν όσοι έχουν ασχοληθεί ελάχιστα με τη δορυφορική τηλεόραση για να λάβει κάποιος πρόγραμμα από τον ελληνικό δορυφόρο θα πρέπει να αγοράσει νέο πιάτο, νέα δηλαδή δορυφορική κεραία η οποία να κοιτάει τον ουρανό σε διαφορετική γωνία από τις ήδη εδώ και πολλά χρόνια εγκατεστημένες κεραίες που λαμβάνουν από την πλατφόρμα του ανταγωνιστή.

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης μιας νέας δορυφορικής κεραίας ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 200 € χωρίς να υπολογίζει κανείς και την ακαταστασία που προκύπτει με την ύπαρξη δύο δορυφορικών πιάτων σε κάθε ταράτσα σπιτιού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση που διανύουμε, αλλά και το γεγονός ότι από πλευράς αθλητικού περιεχομένου ελάχιστα δημοφιλή προϊόντα έχουν μείνει αδιάθετα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το νέο εγχείρημα του Ο.Τ.Ε. θα έχει εξαιρετικά δύσκολο δρόμο μπροστά του.

Ταυτόχρονα ο Ο.Τ.Ε. φαίνεται πως εφαρμόζει μια εξαιρετικά αλλοπρόσαλλη στρατηγική μάρκετινγκ, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε την IP TV μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας του με κόστος 15 € μηνιαίως. Η ανταγωνίστρια εταιρία παρέχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων μέσω δορυφόρου με κόστος περίπου 50 € το μήνα κόστος στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και πλούσιο αθλητικό πρόγραμμα για την επόμενη τριετία.

Αν υποθέσουμε ότι η δορυφορική τηλεόραση του Ο.Τ.Ε. με πρόγραμμα και περιεχόμενο το οποίο αγνοούμε, θα έχει ένα μέσο κόστος 25 € το μήνα τότε ένα νοικοκυριό που θα θέλει να τα παρακολουθεί όλα θα πρέπει να πληρώνει το μήνα 90 € συν τις προσαυξήσεις. Το ποσό αυτό θεωρείται ανέφικτο για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του μέσου έλληνα πολίτη ενώ είναι ακατανόητο τέλος, πως ο Ο.Τ.Ε. ανακοινώνει στην αγορά με διαφορά λίγων εβδομάδων δύο διαφορετικές τεχνολογικές πλατφόρμες τηλεόρασης κάνοντας ουσιαστικά ανταγωνισμό στον εαυτό του. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι ο πανικός έχει χτυπήσει κόκκινο στον 13ο όροφο του κτιρίου της οδού Κηφισίας εκτός εάν η διοίκηση του οργανισμού έχει κάποιο κρυμμένο άσο στο μανίκι της τον οποίο περιμένουμε με μεγάλη περιέργεια να δούμε.



Το… κόλπο των απαισιόδοξων προβλέψεων



Το κόλπο είναι γνωστό διεθνώς και φαίνεται ότι κάποιοι θα το επαναλάβουν τις επόμενες ημέρες στο ΧΑ, αυτή την φορά με την μετοχή του ΟΤΕ: οι προβλέψεις των αναλυτών περιγράφουν μια εικόνα καταστροφής, τα αποτελέσματα που δημοσιοποιούνται είναι άθλια, αλλά ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα, και η μετοχή υπερήφανα τραβά προς την… δόξα.

Αρκετοί παρατηρητές των χρηματιστηριακών εξελίξεων θορυβήθηκαν χθες από ένα «μαύρο» τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου Dow Jones Newswires, που έμοιαζε να προετοιμάζει το έδαφος, σύμφωνα με τους πιο «καχύποπτους», για άλλα τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων τις επόμενες ημέρες, που θα έχουν ως κοινό παρονομαστή τη γνωστή και από άλλες περιπτώσεις «υπέρβαση των προβλέψεων», η οποία θα δώσει «τροφή» για άνοδο της μετοχής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οκτώ αναλυτών από το διεθνές πρακτορείο, ο ΟΤΕ αναμένεται να εμφανίσει την Πέμπτη «βουτιά» κερδών κατά 72%, τα οποία θα υποχωρήσουν στο δεύτερο τρίμηνο από τα 159 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα 44 εκατ. ευρώ φέτος. Η μέση εκτίμηση για τα έσοδα είναι ότι θα υποχωρήσουν κατά 5%, στα 1,51 δις. ευρώ. Σοβαρή θα είναι η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την εγγραφή προβλέψεων ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη του κόστους της νέας εθελουσίας εξόδου, ενώ τα EBITDA αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 32%, στα 396 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές που ερωτήθηκαν περιγράφουν ένα «γκρίζο» τοπίο σε όλες τις αγορές και ιδιαίτερα, στην κινητή τηλεφωνία, σημειώνοντας ότι θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις προβλέψεις που θα διατυπώσει η διοίκηση του Οργανισμού κυρίως για αυτή την επιμέρους αγορά.

Το “Sofokleous10” έχει αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στα απογοητευτικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, αποκαλύπτοντας μάλιστα ορισμένες διαστάσεις που εύκολα παραγνωρίζονται από όσους παρακολουθούν μόνο την τελευταία γραμμή ενός ισολογισμού.

Αυτή τη φορά, όμως, οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών εμφανίζονται τόσο απαισιόδοξες, που γεννούν εύλογα πολλά ερωτηματικά:

- Είναι δυνατόν να εμφανίσει ο ΟΤΕ πτώση κερδών 72%, όταν μάλιστα ως βάση σύγκρισης λαμβάνεται ένα μάλλον μέτριο τρίμηνο του 2008;

- Γιατί ξαφνικά κατελήφθησαν οι αναλυτές από τέτοια, μάλλον ακραία απαισιοδοξία για τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, την οποία μάλιστα μετέδωσαν με ευκολία και στην αγορά, όπου χθες η μετοχή έκλεισε στα 10,78 ευρώ, με πτώση 2%;

- Μήπως, τελικά, αυτή η ακραία απαισιοδοξία στους αναλυτές μεταδόθηκε από την ίδια τη διοίκηση του ΟΤΕ, που όπως όλες οι διοικήσεις διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους αναλυτές των ξένων οίκων;

- Μήπως η μετάδοση αυτής της απαισιοδοξίας διευκολύνθηκε και από την τάση των αναλυτών διεθνώς αυτή την περίοδο να διατυπώνουν καταστροφολογικές προβλέψεις, ώστε εύκολα να ξεπερνούν τον πήχη εισηγμένες και να δημιουργείται θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια, παρά τα μάλλον θλιβερά αποτελέσματα των περισσότερων μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων διεθνώς;

- Μήπως τα κέρδη του ΟΤΕ θα εμφανισθούν τελικά την Πέμπτη ελαφρώς καλύτερα από το θλιβερό -72% των προβλέψεων, για να δημιουργηθεί η «μαγική εικόνα» μιας επιτυχίας της διοίκησης και να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος η μετοχή;

Την Πέμπτη θα ξέρουμε αν όλες αυτές οι καχύποπτες υποθέσεις και τα σχετικά ερωτήματα έχουν αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Αν ο ΟΤΕ ξεπεράσει με σχετική ευκολία τον πήχη των αναλυτών, που έχει τεθεί ελάχιστους πόντους πάνω από το έδαφος, εύλογα οι καχύποπτοι παρατηρητές θα έχουν πολλά να πουν για δημιουργία τεχνητού κλίματος απαισιοδοξίας, που δεν μπορεί να είναι εντελώς άσχετη με τις επιδιώξεις και, ενδεχομένως, τις μεθοδεύσεις της διοίκησης του ΟΤΕ.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2009-08-04-21-25-59-2009080413495/