Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

«Θερμός» Αύγουστος για τις τηλεπικοινωνίες


Του Δημήτρη Μαλλά

Η «άτυπη» παράδοση που θέλει τον Αύγουστο να είναι μήνας σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων για τον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό κλάδο δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και φέτος. Δύο επιχειρηματικές συμφωνίες που....



βρίσκονταν στα σκαριά τους τελευταίους μήνες, αυτή της απόκτησης της Vivodi Telecom από την On Telecoms και η είσοδος της Vodafone στην hellas online, είναι πολύ πιθανό να «κλείσουν» μέσα στον μήνα. Επιπλέον, για πρώτη φορά, ο ΟΤΕ ?ελέω Deuts­che Telekom- ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του έτους στις αρχές Αυγούστου και στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές αναμένεται να δώσει μία εκτίμηση για το υπόλοιπο μίας αρκετά δύσκολης, λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και ανταγωνισμού, χρονιάς.

ΟΤΕ
Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ πρόκειται να ανακοινωθούν στις 6 Αυγούστου και αν οι αναλυτές επιβεβαιωθούν στις προβλέψεις τους, στο β’ τρίμηνο θα υπάρξει μείωση των εσόδων λόγω της ύφεσης που επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες σε πολλές χώρες των Βαλκανίων αλλά και του έντονου ανταγωνισμού σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Με τη Deutsche Telekom να ελέγχει πλέον το 30% του ΟΤΕ, στους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξουν και άλλες κινήσεις που θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό των απωλειών σε έσοδα που έχει ο τομέας της σταθερής τηλεφωνίας. Τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τα οποία, για πρώτη φορά, ενσωματώνουν το μηνιαίο πάγιο τέλος για τη γραμμή, αποτελούν μία σαφή ένδειξη της προσπάθειας του ΟΤΕ να απαντήσει στις προσφορές των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

On - Vivodi
Βέβαια, τον Σεπτέμβριο το τοπίο στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», είναι θέμα ημερών η επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της On Telecoms και της Vivodi. Πρακτικά, η On Telecoms θα απορροφήσει τη Vivodi, με τους μετόχους της τελευταίας (οικογένεια Εφραίμογλου) να αποκτούν ποσοστό της τάξεως του 20%.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην On Telecoms θα μεταφερθεί περίπου το ένα δέκατο των δανειακών υποχρεώσεων της Vivodi που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στα άμεσα πλάνα των μετόχων της On Telecoms είναι να ολοκληρωθεί και η συγχώνευση με το επιχειρηματικό σχήμα των Algonet και Net One. Μία συμφωνία που έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, καθυστερεί, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω αλλαγών που επίκεινται στη μετοχική σύνθεση του σχήματος Algonet - Net One. Πάντως, το ποσοστό των μετόχων της τελευταίας στην On Telecoms θα είναι πολύ κάτω από το 20% που προέβλεπε η κατ’ αρχήν συμφωνία.

Ο στόχος είναι η «νέα» On Telecoms να είναι έτοιμη από τον Σεπτέμβριο. Αν ευδοωθούν και οι δύο συμφωνίες, η On Telecoms θα βρεθεί να έχει περίπου 150.000 συνδρομητές με πλήρη αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο (LLU). Στο τέλος Ιουνίου, η On Telecoms είχε 106.000 συνδέσεις LLU, η Vivodi περίπου 33.000 και η Net One άλλες 8.000. Παρατηρητές της αγοράς επισήμαναν ότι το νέο σχήμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η On Telecoms, εφόσον, μάλιστα, η τελευταία καταφέρει να πετύχει λειτουργική κερδοφορία το τελευταίο τρίμηνο του 2009, μπορεί να προσελκύσει κάποιον στρατηγικό επενδυτή. Επιπλέον, σημείωναν ότι οι δανειακές υποχρεώσεις που θα έχει η «νέα» On Telecoms, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα διαμορφωθούν σε λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, είναι χαμηλότερες σε σχέση με τους υπόλοιπους «μεγάλους» εναλλακτικούς παρόχους.

Vodafone - hol
H άλλη συμφωνία που αναμένεται να επηρεάσει τις εξελίξεις είναι αυτή της εισόδου της Vodafone στην hellas online.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να υπάρξει οριστική συμφωνία το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ως γνωστόν, η Vodafone ενδιαφέρεται να αποκτήσει ποσοστό μέχρι 20% στην hellas online, συνεισφέροντας τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τον εξοπλισμό που έχει αναπτύξει για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών και σταθερής τηλεφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να βρίσκονται σε καλό δρόμο και η οριστική συμφωνία δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός του Αυγούστου.

Σημειωτέον, πάντως, ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει τελικώς συμφωνία, η Vodafone σκοπεύει να επεκταθεί άμεσα στη σταθερή τηλεφωνία και τις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω των δικών της υποδομών.

Κίνηση που αποτελεί ούτως ή άλλως ουσιαστικά μονόδρομο δεδομένου ότι οι δύο ανταγωνιστές της Vodafone (όμιλος ΟΤΕ και Wind) προσφέρουν λύσεις τόσο κινητής όσο και σταθερής τηλεφωνίας αλλά και ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω τόσο ενσύρματων όσο και κινητών δικτύων. Επιπλέον, η επέκταση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη μείωση των εσόδων της Vodafone που παρατηρείται τα τελευταία τρίμηνα.

ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΠΕΜΠΤΗ
Κρίσιμη η ανΑκοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ

Ενα σημείο στο οποίο πολλοί αναλυτές αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου ΟΤΕ την προσεχή Πέμπτη, θα είναι αναφορικά με τις εκτιμήσεις που θα γίνουν για την πορεία της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών της αγοράς, το α’ τρίμηνο η αγορά της κινητής τηλεφωνίας παρουσίασε μείωση εσόδων της τάξεως περίπου του 10% και δεν αποκλείεται το β’ τρίμηνο να είναι ακόμη χειρότερο με δεδομένο ότι Vodafone ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων κατά 15%.

Η Cosmote μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, έχει, όμως, και αυτή επηρεαστεί από τον ανταγωνισμό και τα μειωμένα τέλη τερματισμού, ενώ η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη δείξει τα δόντια της. Σημειωτέον πως στην προηγούμενη ενημέρωση των αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, M. Τσαμάζ, είχε προβεί στην εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παρουσιάσει μία κάμψη μεταξύ 8%-10% όσον αφορά στο σύνολο της χρονιάς, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες περίπου 360 εκατ. ευρώ.

Πηγή http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=13621147