Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Ηλεκτρονικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις, ασφαλισμένους


Φωτογραφία
Τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα τις εταιρείες λογισμικού βάζει τώρα η κυβέρνηση στην υπηρεσία του κράτους, με σκοπό να εφαρμόσουν συστήματα που θα αυξήσουν τα έσοδα και θα περιορίσουν τις δαπάνες του Δημοσίου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειωθεί κατά το δυνατόν η ανεξέλεγκτη πλέον μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.
Το ηλεκτρονικό σαφάρι με τους ιδιώτες-κυνηγούς θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες, με τη φιλοδοξία να κάνει το Δημόσιο πλουσιότερο κατά 5 δισ. ευρώ.
Οι τρεις πρώτοι στόχοι ....



Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών είναι, σε αυτή τη φάση, οι εξής τρεις: οι επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, η σπατάλη στη συνταγογράφηση φαρμάκων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων. Παράλληλα πάντως, και επειδή τα σχέδια αυτά είναι φιλόδοξα και εντελώς αβέβαια, ενώ η απειλή του εκρηκτικού ελλείμματος και χρέους και της αντίδρασης των Βρυξελλών βέβαιη και επικίνδυνη, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο και πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ώστε να είναι σίγουρη για ένα ορατό, άμεσο αποτέλεσμα.
Παρακολούθηση επιχειρήσεων από φέτος
Για τον περιορισμό των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αλλά και της μη απόδοσης του ΦΠΑ που έχει προσλάβει χαρακτήρα επιδημίας, το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, σκοπεύει να εγκαταστήσει σύστημα on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Έτσι θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων και το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει αν σε κάθε τιμολόγιο που εκδίδεται, αντιστοιχεί και ένας προμηθευτής ή πελάτης, καθώς και πόσο ΦΠΑ μπορεί να περιμένει να εισπράξει. Παρότι η διαδικασία είναι περίπλοκη και δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί οι προδιαγραφές της προκήρυξης, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει τεθεί σε εφαρμογή το όλο σύστημα ώς το τέλος του χρόνου. Μόνον από τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή φτάνει το 1 δισ. ευρώ, ποσό που φιλοδοξεί να εισπράξει αν το σύστημα δουλέψει στην εντέλεια.
Συνταγογράφηση φαρμάκων με barcode
Ανάλογο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης σχεδιάζει να εφαρμόσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου και για έλεγχο και τον περιορισμό της σπατάλης και της απάτης στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Η κεντρική ιδέα είναι να υπάρχουν σε κάθε συνταγή φαρμάκου οι ηλεκτρονικοί κώδικες (barcodes), όχι μόνο του φαρμάκου, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και του γιατρού του ασφαλιστικού ταμείου και του φαρμακοποιού. Έτσι θα ελέγχεται- σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης- όλο το κύκλωμα. Θα μπορεί, για παράδειγμα, να διαπιστωθεί αν ένα φάρμακο συνταγογραφείται από τον αρμόδιο γιατρό ή από άλλον άσχετης ειδικότητας, αν προορίζεται για πάθηση του ασφαλισμένου ή κάποιου άλλου που δεν είναι δικαιούχος, και ούτω καθ΄ εξής.
Συνολικά η δαπάνη για φάρμακα ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ και ο κ. Παπαθανασίου εκτιμά ότι μπορεί να εξοικονομηθεί το 20%30%, δηλαδή 1,8-2,7 δισ. ευρώ, αν καταπολεμηθεί η σπατάλη και η απάτη που υπάρχει σήμερα. Το σύστημα μελετά επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό και υπολογίζεται ότι μπορεί και αυτό να τεθεί σε εφαρμογή ώς το τέλος του χρόνου. Όπως και με τον έλεγχο των συναλλαγών των επιχειρήσεων, ο έλεγχος των συνταγογραφήσεων θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες λογισμικού.
Φακελώνουν οφειλέτες του Δημοσίου
Οι ιδιώτες, τέλος, θα αρχίσουν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και το κυνήγι όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις, με βάση τις οποίες οι σχετικές εταιρείες αναλαμβάνουν να εντοπίζουν τους οφειλέτες που συχνά φροντίζουν να εξαφανίζονται σε άλλες διευθύνσεις, και στη συνέχεια να φακελώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως π.χ. ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις, μετοχές κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θα παραδίδονται στις Εφορίες, οι οποίες θα μπορούν να θέτουν σε εφαρμογή τη διαδικασία είσπραξης. Στόχος του υπουργείου ΟΙκονομικών είναι να εισπράξει περίπου 1,8 δισ. ευρώ με τη διαδικασία αυτή.

Πηγή http://digital.tanea.gr/