Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Προς πώληση ακόμα 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom


Την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει ελλείμματα και χρέη. Τη μεταβίβαση του νέου πακέτου μετοχών στους Γερμανούς, η οποία ενδεχομένως θα γίνει σε δύο φάσεις, θα ανακόψει μόνο το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι Γιάννης Παπαθανασίου και Rene Obermann θα έχουν συνάντηση μετά τις 20 Αυγούστου σχετικά με αυτό το θέμα.

Το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομίας έχει ζητηθεί από τη

διοίκηση της Deutsche Telekom, η οποία, όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει στην ελληνική κυβέρνηση, θέλει τον πλήρη έλεγχο του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.

Ικανοποίηση

Με το επιπλέον ποσοστό που θ’ αποκτήσουν οι Γερμανοί αυξάνουν τη συμμετοχή τους στον ΟΤΕ στο 40% (συν μία μετοχή), ενώ αποκτούν μία ακόμη έδρα στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Αντίθετα, η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ πέφτει στο 10% συν μία μετοχή. Πληροφορίες φέρουν τους Γερμανούς ιδιαίτερα ευχαριστημένους, εφόσον ενεργοποιηθεί η ρήτρα της συμφωνίας που συνομολόγησε πέρυσι το καλοκαίρι το ελληνικό δημόσιο με την Deutsche Telekom.

Αυτή προβλέπει ότι εάν το Δημόσιο επιλέξει εντός ενός έτους από την ενεργοποίηση της συμφωνίας (Ιούλιος 2008) να πουλήσει ένα ακόμη ποσοστό 10% των μετοχών του ΟΤΕ, τότε διασφαλίζεται τιμή πώλησης με premium από 15% έως 20% (ανάλογα με την αναγγελία άσκησης του δικαιώματος πώλησης) πλέον της μέσης χρηματιστηριακής τιμής. Να σημειωθεί ότι οι προθέσεις της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ είναι ήδη γνωστές στον Γιάννη Παπαθανασίου. Τις παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rene Obermann στην τελευταία διαπραγμάτευση που είχαν για την μεταβίβαση ενός ακόμη 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

Με το τελευταίο πακέτο που απέκτησε η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας στην τιμή των 27,50 ευρώ ανά μετοχή, το ποσοστό συμμετοχής της Deutsche Telekom ανέβηκε στο 30%. Αντίθετα, το ποσοστό του Δημοσίου έπεσε στο 20% συν μία μετοχή ενώ η πώληση του 5% δεν διατάραξε τις ισορροπίες στο ΔΣ του Οργανισμού. Από την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας στα κρατικά ταμεία εισήλθαν περί τα 674 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την περαιτέρω μείωση του δυσθεώρητου δημόσιου χρέους.

Το deal

Κατά τις πληροφορίες, οι Γερμανοί δεν περιορίστηκαν μόνο στην απόκτηση του 5%. Κατά την διάρκεια αυτής της συμφωνίας, επέμειναν σε ένα ακόμη 10% του ΟΤΕ το οποίο ενέταξαν ανάμεσα στα υπόλοιπα ανταλλάγματα που ζήτησαν από τον Γιάννη Παπαθανασίου (δίκτυα νέας γενιάς, κόντρα μεταξύ ΟΤΕ και ΕΕΤΤ), διευκολύνοντάς τον ταμειακά στην παρούσα φάση...

Το 10% του ΟΤΕ μπορούν να το αγοράσουν οι Γερμανοί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, ενώ η απόκτηση αυτού του ποσοστού μπορεί να γίνει τμηματικά μέχρι την προηγούμενη ημερομηνία.

Πτώση κατά 9,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσίασαν το πρώτο εξάμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 271,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν κυρίως εξαιτίας της καθίζησης της κερδοφορίας το δεύτερο τρίμηνο από το κόστος των προβλέψεων για πρόωρη αποχώρηση καθώς και από την επιβολή νέου φόρου στην Ελλάδα για τα ληφθέντα μερίσματα από την COSMOTE (31 εκατ. ευρώ).

Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 5,9% στα 2,942 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν κατά 2,5% χαμηλότερα και διαμορφώθηκαν σε 1,084 δισ. ευρώ.
http://www.hellenicbusiness.gr/index.php/permalink/12397.html