Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Πρόταση καταδίκης παγώνει την έκδοση Χριστοφοράκου


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Νέα καθυστέρηση στη διαδικασία παράδοσης του πρώην διευθύνοντος στελέχους της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα προοιωνίζεται η πρόταση για καταδίκη του από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές, η οποία αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού στο Μόναχο. Το πράσινο φως για την εσπευσμένη μετάβαση, για δεύτερη φορά, του κ. Ζαγοριανού στο Μόναχο

έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Η απόφαση της εισαγγελέα του Μονάχου να ζητήσει την έκδοση εντάλματος επιβολής ποινής ενός έτους φυλάκισης εις βάρος του Μ. Χριστοφοράκου για δωροδοκία ελληνικών πολιτικών κομμάτων σήμανε συναγερμό στις ελληνικές δικαστικές αρχές, οι οποίες θεωρούσαν ότι είναι ζήτημα χρόνου η παράδοσή του στη χώρα μας.

«Θα καθυστερήσει»

Ομως, οι νέες εξελίξεις ανέτρεψαν πλήρως τα δεδομένα βάζοντας νέα προσκόμματα στην έκδοση του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, με συνέπεια να κριθεί επιβεβλημένη η μετάβαση του ανακριτή στο Μόναχο. Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζουν ότι η έκδοση του Χριστοφοράκου θα καθυστερήσει αλλά δεν πρόκειται να ματαιωθεί και προσθέτουν ότι «εξετάζονται όλες οι δικονομικές δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές δικαστικές αρχές για να αρθούν τα εμπόδια και να επισπευσθεί όσο είναι δυνατόν η παράδοσή του».

Η ποινή που ζητεί να επιβληθεί η εισαγγελέας του Μονάχου Χίλντεγκαρτ Μπόιμλερ-Χεσλ στον φυγόδικο αφορά την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων την περίοδο 2004-2007 που δεν έχουν παραγραφεί. Καταγράφεται, δηλαδή, για πρώτη φορά από τη γερμανική δικαιοσύνη η εκροή παράνομου χρήματος από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens προς πολιτικά κόμματα κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Σε αντίθεση με τις ελληνικές δικαστικές αρχές, οι οποίες δεν έχουν -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- απαγγείλει διώξεις για δωροδοκία κομμάτων για το διάστημα μετά το 2004.

Οχι για τα ίδια

Η γερμανική καταδίκη του Μ. Χριστοφοράκου σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που εκδοθεί στην Ελλάδα δεν πρόκειται να διωχθεί για τα ίδια αδικήματα στη χώρα μας. Παράλληλα, με την κίνησή του να προσφύγει κατά του εντάλματος επιβολής ποινής, απορρίπτοντας την κατηγορία της δωροδοκίας, αφενός επιδιώκει να αποφύγει τον κίνδυνο να εγερθούν εις βάρος του αξιώσεις αποζημιώσεων στα αστικά δικαστήρια και αφετέρου κερδίζει χρόνο. Οσο διάστημα θα εκκρεμεί στη γερμανική δικαιοσύνη η διαδικασία προσβολής του εντάλματος, που προς το παρόν δεν μπορεί να εκτελεστεί, δεν θα είναι δυνατή η παράδοσή του στην Ελλάδα. *
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=71575