Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Οι ακάλυπτες επιταγές απογειώθηκαν στα 338,36 εκατ.


Αναστενάζει η αγορά, καθώς τα «φέσια» ξεπέρασαν το 1,7 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Παράλληλα τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις παραμένουν «παγωμένα».
Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης τον Οκτώβριο και δεν αποκλείουν τα φέσια να φτάσουν και τα....



3,5 δισ. ευρώ φέτος, οδηγώντας σε κλείσιμο δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούνιο απογειώθηκαν στα 338,36 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 289,94% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.

Από την αρχή του χρόνου τα ποσά από τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές έχουν φτάσει στο ύψος-ρεκόρ του 1,77 δισ. ευρώ, από 600 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι στο εξάμηνο, καταγράφοντας αύξηση 200%.

Μέσα στον Ιούνιο σφραγίστηκαν 33.732 ακάλυπτες επιταγές συνολικού ποσού 338,36 εκατ. ευρώ και μπορεί το ποσό να είναι οριακά αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (κατά 0,93%), είναι όμως τριπλάσιο -290%- σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Από την αρχή του χρόνου το ύψος των ακάλυπτων επιταγών έχει φτάσει το 1,657 δισ. ευρώ.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ήταν συνολικού ποσού 23,64 εκατ. ευρώ (15.464 τεμάχια), ποσό που είναι αυξημένο κατά 28,42% σε σχέση με τον Μάιο 2009 και κατά 73,83% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008.

Από την αρχή του χρόνου το ύψος των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε τα 117 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα, λοιπόν, διογκώνεται μήνα με τον μήνα, καθώς οι μεταχρονολογημένες επιταγές αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και οδηγούν δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε μήνα σε λουκέτα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, φοβάται «ντόμινο» στην αγορά, που παραδοσιακά βασίζεται στις συναλλαγές με μεταχρονολογημένες επιταγές, που θα συμπαρασύρει και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να φτάσουν στα όρια της πτώχευσης εξαιτίας της έλλειψης φερεγγυότητας τρίτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανοδική πορεία των ακάλυπτων επιταγών ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο και συνεχίζεται με ένταση, καταγράφοντας κάθε μήνα αύξηση πάνω από 200%.


Πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=5112837