Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου και στις μεγάλες επιχειρήσεις


Στόχος να εξασφαλισθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για να μη γίνουν απολύσεις.
Εγγυήσεις ύψους δύο δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας που πλήττονται από την οικονομική κρίση δίνει η κυβέρνηση. Μετά την ολοκλήρωση των δύο προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ που αφορούσαν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου διευρύνει την εγγυοδοσία σε όλες τις επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο ίδιος είχε εξαγγείλει το πρόγραμμα στις αρχές του καλοκαιριού, διευκρινίζοντας ότι...



όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καλύψουν με δανεισμό το ετήσιο μισθολογικό κόστος προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και να μην προβούν σε απολύσεις. Πολλοί μιλούν για αποφάσεις που έχουν έντονο «προεκλογικό άρωμα», αλλά θεωρούν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Χθες ανακοινώθηκε επισήμως η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία με την οποία δίνονται οι εγγυήσεις του κράτους στις επιχειρήσεις. Οπως ορίζεται το ποσοστό δανείου για το οποίο το Δημόσιο θα εγγυάται προς τις τράπεζες ανέρχεται στο 70% του συνολικού δανείου και η διάρκεια της εγγύησης θα φθάνει στα τέσσερα χρόνια, με τη δυνατότητα παράτασης ενός έτους.

Οι εγγυήσεις θα παρέχονται για τα δάνεια που θα συναφθούν ως τις 31.12.2010 και θα αφορούν τη χορήγηση:

1. Κεφαλαίου κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο, αλληλόχρεος λογαριασμός κτλ.).

2. Δανείου για επενδύσεις. 3. Κεφαλαίου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν ξεπερνούν το 50% του εγγυημένου δανείου στις 14.7.2009.

Το επιτόκιο των δανείων θα είναι αυτό που ισχύει στην αγορά την περίοδο που συνάπτεται το δάνειο. Δηλαδή, δεν προβλέπεται κάποια επιδότηση επιτοκίου, αν και σε περιπτώσεις που τα δάνεια λαμβάνονται για την εξόφληση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τότε θα υπάρχει κάποια έκπτωση στην προμήθεια.

Για τους μισθούς
Το μέγιστο ύψος του εγγυημένου δανείου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης για το 2008. Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνονται οι μισθοί, οι ασφαλιστικές εισφορές και άλλες κοινωνικές παροχές που εξομοιώνονται με τον μισθό. Βάσει της απόφασης του υπουργού Οικονομίας, μισθωτοί θεωρούνται και οι εποχικοί υπάλληλοι, καθώς και οι εργαζόμενοι τους οποίους η μητρική επιχείρηση έχει «διαθέσει» σε θυγατρικές της εταιρείες.

Για τις περιπτώσεις που οι δανειολήπτριες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2008 το μέγιστο ύψος του δανείου δεν υπερβαίνει το μισθολογικό κόστος που εκτιμάται για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν μπορούν να μειώσουν τις θέσεις εργασίας τους για δύο χρόνια, ενώ σημειώνεται στη σχετική απόφαση ότι οι αιτήσεις στις τράπεζες θα πρέπει να γίνουν ως τις 31.10.2010, καθώς και ότι σε περίπτωση που δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις του δανείου η εγγύηση θα καταπίπτει.

Δικαίωμα στον δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, όλων των εταιρικών μορφών και μεγεθών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας.

Στην απόφαση του κ. Παπαθανασίου διευκρινίζεται ότι στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές κατά την 1.7.2008, αλλά και αυτές που κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια λόγω της κρίσης. Πάντως, προτεραιότητα θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση, με το σκεπτικό ότι για αυτές η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι δυσκολότερη από ό,τι για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που το 60% του εγγυημένου δανείου χρησιμοποιείται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χορηγείται έκπτωση ως 25% επί της ετήσιας προμήθειας που καταβάλλεται για τις νέες εγγυήσεις, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις η έκπτωση θα ανέρχεται ως το 15% της ετήσιας προμήθειας που καταβάλλεται για τις νέες εγγυήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις οι εκπτώσεις θα ισχύουν για δύο χρόνια.

Και ρύθμιση οφειλών
Χθες εξάλλου ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Λέγκας τροποποίησε παλαιότερες αποφάσεις για την παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για τη ρύθμιση οφειλών από δάνεια βιομηχανικών, βιοτεχνικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στους νομούς Πιερίας, Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φαρσάλων, Καβάλας, Πέλλας, Σερρών και Δράμας, καθώς και στη Δυτική Μακεδονία στους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου.

Οπως προβλέπεται, θα παρέχεται εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 80% για τη λήψη νέου δανείου με το οποίο θα ρυθμίζονται χρέη των επιχειρήσεων αυτών ως και 30.6.2009. Το νέο αυτό δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, με πρώτη καταβλητέα στις 31.12.2010 και τελευταία στις 31.12.2018. Προϋπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, η υποβολή αίτησης στην τράπεζα ως τις 30.9.2009.

Θύματα επεισοδίων
Με άλλη απόφαση του κ. Λέγκα παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης και λοιπές πιστωτικές διευκολύνσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 καθώς και τα μεταγενέστερα ως και 20 Απριλίου 2009. Η εγγύηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 80%, ενώ το δάνειο θα έχει διάρκεια 15 ετών με περίοδο χάριτος δύο ετών στην καταβολή των δόσεων. Η πρώτη δόση είναι καταβλητέα στις 31.12.2011 και η τελευταία στις 31.12.2023.

Πηγή http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=281977&dt=05/08/2009