Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
ΟΤΕ: Αντεπίθεση σε 4 μέτωπα για ανάκαμψη των εσόδων
Του Δημήτρη Μαλλά
Σε τέσσερα σημεία σκοπεύει να επικεντρωθεί η διοίκηση του ΟΤΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις απώλειες που υπάρχουν στα έσοδα στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι η διατήρηση των περιθωρίων στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα ίδια με πέρσι επίπεδα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση των...
στελεχών του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια της προχθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου.
Το πρώτο σημείο, στο οποίο δίνεται έμφαση από πλευράς ΟΤΕ, είναι η μείωση των δαπανών. Η εθελουσία έξοδος 600 εργαζομένων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου -η έκτακτη επιβάρυνση των 152 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο ήταν ο κύριος λόγος των εξαιρετικά χαμηλών κερδών- θα βοηθήσει μεσοπρόθεσμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι τα οφέλη θα γίνουν ορατά προς το τέλος του 2009 και το 2010.
Επιπλέον, αν και δεν έγινε αναφορά στην τηλεδιάσκεψη, υπάρχει στον ορίζοντα για την επόμενη χρονιά η προσπάθεια για στοχευμένη αποχώρηση εργαζομένων, η οποία θα γίνει με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις προηγούμενες εθελουσίες εξόδους.
Deutsche Telekom
Παράλληλα, στη μείωση των δαπανών βοηθούν και οι συνέργιες με την Deutsche Telekom που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Ο κ. Βουρλούμης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία προχωρά ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, κάτι που επεσήμανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Ρενέ Όμπερμαν στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα του γερμανικού ομίλου.
O κ. Όμπερμαν δήλωσε ότι οι συνέργιες που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, και εντοπίζονται κυρίως στο χώρο των προμηθειών, είναι της τάξεως των 84 εκατ. ευρώ και αφορούν το σύνολο του 2009. Από αυτό το ποσό, τα 56 εκατ. ευρώ, όπως σημείωσε ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής του ΟΤΕ, Ι. Αϊβάζης, αφορούν το α’ εξάμηνο και είναι προφανές ότι έπεται και συνέχεια.
Το δεύτερο σημείο αφορά τα νέα προγράμματα σταθερής τηλεφωνίας, τα οποία ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουλίου και εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις απώλειες πελατών. Από εδώ και στο εξής, σημαντικό ρόλο στην μορφή των νέων προγραμμάτων θα παίξει και η στάση της ΕΕΤΤ. Η πρόταση για τη νέα σύνθεση της Επιτροπής ανακοινώθηκε προχθές και ο κ. Βουρλούμης δήλωσε αισιόδοξος για μία καλή συνεργασία. Αναλυτές της αγοράς επεσήμαιναν στην «ΗτΣ» ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Το τρίτο σημείο είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επενδύσει στο χώρο του ADSL, πλέον, όμως, στρέφει την προσοχή του και στην επαρχία, όπου ακόμη τα ποσοστά διείσδυσης είναι χαμηλά και ο ανταγωνισμός μικρότερος.
Οι νέες συνδέσεις ADSL (32.000 το β΄τρίμηνο) ήταν λιγότερες σε σχέση με τους εναλλακτικούς, υπάρχει, όμως, αισιοδοξία ότι αυτό θα αλλάξει. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η πρόθεση του ΟΤΕ για την ανάπτυξη δικτύου VDSL, το οποίο προσφέρει ταχύτητες διακίνησης δεδομένων μεγαλύτερες σε σχέση με το υπάρχον ADSL. Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη και το πανελλαδικό δίκτυο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το 2010.
Νέες πηγές εσόδων
Παράλληλα, αναζητούνται νέες πηγές εσόδων.Το IPTV (μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων) δεν έχει ακόμη κάνει αισθητή την παρουσία του στα έσοδα του ΟΤΕ, δεδομένου ότι οι συνδέσεις ανέρχονται σε 5.000 και ο στόχος για το 2009 είναι οι 20.000 συνδρομητές. Από το 2010, το conn-x TV δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με το μπουκέτο συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης που ετοιμάζεται να προσφέρει η Hellas Sat, η οποία πήρε πρόσφατα τη σχετική άδεια.
Πηγή http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=14093142