Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009

Τηλεπικοινωνιακές μάχες σε σκακιέρα... 5x4


Ανάβουν τα αίματα στις τηλεπικοινωνίες. Επιχειρηματικοί γάμοι και στρατηγικές συμφωνίες, σε έναν κλάδο που εμφανίζει έντονες τάσεις συγκέντρωσης, άρχισαν ήδη να καλλιεργούν το έδαφος για ένα νέο σκληρό πόλεμο μεριδίων, ο οποίος αναμένεται να ξεσπάσει το προσεχές φθινόπωρο.
Ενα νέο σκηνικό ανατροπών και ανακατατάξεων στήνεται στην αγορά τηλεπικοινωνιών των 12 και πλέον δισ. ευρώ με συμμαχίες και καραμπόλες μεταξύ των εταιρειών που....πρωταγωνιστούν σήμερα, «υποσχόμενο» ραγδαίες αλλά και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η μάχη για την τελική επικράτηση ξεκινά με τον αριθμό των «μονομάχων» στην ελληνική «τηλε­πικοινωνιακή» αρένα να βαίνει συνεχώς μειούμενος, είτε γιατί κάποιοι βγαίνουν εκτός μάχης είτε γιατί κάποιοι άλλοι συνασπίζονται, γνωρίζοντας ότι μόνο οι πιο ισχυροί θα επιβιώσουν.

Το deal Vodafone-Hol δημιουργεί ένα νέο μέτωπο συγκρούσεων με τον ΟΤΕ, στα πρότυπα εκείνου που δημιούργησε η εξαγορά της Tellas από την Wind.

Η Forthnet μετά την εξαγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης NOVA αναζητεί το κάτι παραπάνω που θα την καταστήσει ολοκληρωμένο πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Μονόδρομος
Στο πρόσφατο παρελθόν η Forthnet είχε έλθει σε επαφές με μία τουλάχιστον εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, συζητώντας το ενδεχόμενο της εμπορικής συνεργασίας, χωρίς αποτέλεσμα. Δεδομένου όμως ότι τα ολοκληρώμενα πακέτα τηλεπικοινωνιακων υπηρεσιών εύλογα θα το επανεξετάσουν.

Ο ΟΤΕ μπαίνει στη συνδρομητική τηλεόραση με την υπογραφή σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση της υπηρεσίας μέσω του Hellas Sat, χτυπώντας ουσιαστικά το μοναδικό πεδίο όπου η Forthnet δεν είχε ανταγωνιστή.

H On Telecoms είναι ο πόλος συσπείρωσης των μικρών του κλάδου. Θέμα ημερών είναι η επικύρωση της συμφωνίας συγχώνευσης με τις Net One (ελέγχεται από την εισηγμένη εταιρεία Sciens) και Algonet (ανήκει στον σαουδαραβικό όμιλο Olayan), ενώ μετά και τον «γάμο» με τη Vivodi της οικογένειας Ευφραίμογλου -σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας»- το νέο τηλεπικοινωνιακό σχήμα πρόκειται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο μέσω της εξαγοράς εισηγμένης εταιρείας -οχήματος.

Ο αναβρασμός αυτός που επικρατεί στην αγορά τείνει να διαμορφώσει ένα διαφορετικό τοπίο στις τηλεπικοινωνίες με συμμαχικά μπλοκ, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό. Μέσω άλλωστε αυτών των «γάμων» και των συμμαχιών το ερχόμενο φθινόπωρο θα βγουν στην «επιφάνεια» μια πλειάδα νέων ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών προϊόντων που θα φέρουν τον τίτλο «όλα σε ένα».

Στο πλαίσιο αυτό η Forthnet μετά την εξαγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης NOVA, θεωρείται βέβαιο από παράγοντες της αγοράς ότι σύντομα θα στρέψει και πάλι το «βλέμμα της» προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Σκοπός η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, αποκλείοντας δηλαδή μετοχική συνεργασία. Η Forthnet αυτό που λογικά θα επιδιώξει είναι η πρόσβαση στο δίκτυο με την παροχή συνδυαστικών τηλεπικοινωνιακών πακέτων. Ετσι έχοντας στα χέρια της το «όπλο» της Nova θα είναι σε θέση να παρέχει το λεγόμενο «quad play».

Στη Σοφοκλέους
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και με τη Vivodi να βρίσκεται στην τελική ευθεία, μπαίνει -σύμφωνα με πληροφορίες- σε εφαρμογή το επόμενο σχέδιο της διοίκησης της On Telecoms, που αφορά την είσοδο στο Χρηματιστήριο με την εξαγορά εισηγμένης εταιρείας.

Η Vivodi μπαίνει στο νέο σχήμα προσφέροντας 35.000 πελάτες LLU, 100.000 πελάτες χονδρικής με προεπιλογή φορέα, δίκτυο και υποδομή. Η οικογένεια Ευφραίμογλου θα διαθέτει το 20% των μετοχών, ενώ η συμφωνία προβλέπει ότι από τα δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ της Vivodi, μόνο τα 10 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τη νέα εταιρεία.

Το σχήμα που θα προκύψει θα διαθέτει 155.000 συνδρομητές LLU με δίκτυο σε Αττική και περιφέρεια και με δανεισμό που δεν θα υπερβαίνει τα 55 εκατ. ευρώ.

VODAFONΕ - HOL
Συμμαχία στα πρότυπα Tellas - Wind

Επειτα από διαπραγματεύσεις που τράβηξαν σε μάκρος, HOL και Vodafone έδωσαν τα χέρια. Η Vodafone προσέφερε στη HOL πρόσβαση σε δίκτυο και ευρυζωνικές υπηρεσίες και ο εναλλακτικός πάροχος συμφώνησε να παραχωρήσει το 18,5% των μετοχών της. Χρήματα δεν έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά η Vodofone καθίσταται συμμέτοχος και στα χρέη της που ανέρχονται σε 380 εκατ. ευρώ περίπου.

Στο διάστημα που θα ακολουθήσει, η συμμαχία θα πάρει σάρκα και οστά προσφέροντας αποκλειστικά και από κοινού προϊόντα και υπηρεσίες κινητής, σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών δικτύων.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, τo deal είναι βέβαιο ότι θα εντείνει την τάση συγκέντρωσης μεριδίων στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, ενώ τόσο το νέο σχήμα Vodafone - Hol όσο και το έτερο παρόμοιο σχήμα Wind Hellas - Tellas αναμένεται να ασκήσουν έντονη πίεση στον ΟΤΕ, αφού αναμένεται να ξεκινήσουν τη συνδυασμένη προσφορά υπηρεσιών triple ή quad-play.

Το παζλ του ανταγωνισμού συμπληρώνει η Forthnet, η «αχίλλειος πτέρνα» της οποίας στη μάχη για την τελική επικράτηση είναι μέχρι στιγμής η μη πρόσβαση σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

ΟΤΕ
«Φουλ»επίθεση με όπλο δορυφορικό

Ο ΟΤΕ δείχνει να έχει αντιληφθεί τις επερχόμενες μάχες στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, υιοθετώντας μάλιστα το σκεπτικό ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, ενεργοποιώντας το «όπλο» που ακούει στο όνομα HellasSat για την είσοδό του στην αγορά της συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης.

Η κίνηση αυτή αυτόματα δημιουργεί περιβάλλον ανταγωνισμού στην αγορά αυτή, που μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνταν μόνο η Nova της Forthnet.

Ο ΟΤΕ μέχρι σήμερα αυτό που ήξερε πολύ καλά ήταν να στήνει γραμμές άμυνας, προσπαθώντας να διαφυλάττει τα μερίδιά του από τις εταιρείες που εισήλθαν όλα αυτά τα χρόνια στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.

Η ενεργοποίηση της δορυφορικής πλατφόρμας του αντιστρέφει τους ρόλους.

Ο ΟΤΕ μπαίνει σε μια νέα αγορά και η Forthnet είναι αυτή που καλείται να διαφυλάξει τα νώτα της. Εκ των πραγμάτων βέβαια, η είσοδος νέου παίκτη συνεπάγεται και πόλεμο τιμών και αυτό πιθανώς να είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη Forthnet που ποντάρει για κέρδη στη Nova.

Το conn-x tv
Για τον ΟΤΕ η είσοδος στη δορυφορική τηλεόραση ήταν ένα πλάνο που υπήρχε εδώ και δύο χρόνια, αλλά μόλις προ ημερών τελικά υπεγράφη με το ελληνικό Δημόσιο η σύμβαση παραχώρησης για υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι εάν το conn-x tv, μια υπηρεσία παροχής συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω ευρυζωνικού δικτύου όπου είχε δώσει βάρος για την ανάπτυξή του ο ΟΤΕ τους τελευταίους μήνες, θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό μετά την είσοδό του στη συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση.

Πέραν όμως της δορυφορικής τηλεόρασης, ο ΟΤΕ φαίνεται να έχει δώσει το σύνθημα γενικευμένης επίθεσης, απαντώντας στους εναλλακτικούς με το «όπλο» που και εκείνοι όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιούσαν στη μάχη του ανταγωνισμού.

Την παροχή προγραμμάτων σταθερής τηλεφωνίας χωρίς πάγιο.

Προ ημερών ο Οργανισμός παρουσίασε δύο νέα τέτοια οικονομικά προγράμματα τηλεφωνίας, με τα οποία ουσιαστικά καταργεί το πάγιο.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11896&subid=2&pubid=5198811