Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
Το "τέρας" τρώει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην κινητή τηλεφωνία
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας θέτει σε κίνδυνο η γραφειοκρατία και το ιδιότυπο καθεστώς της αδειοδότησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Την άποψη αυτή εκφράζει με συνέντευξή του στο «Κ», ο κ. Γιώργος Τσώνης γενικός τεχνικός διευθυντής της Cosmote, σχολιάζοντας τα...
προβλήματα που ανακύπτουν τελευταία και αφορούν στην αδειοδότηση νέων κεραιών. Σημειώνοντας ότι για την Cosmote η έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου αποτελεί στρατηγική επιλογή, ο κ. Τσώνης σχολιάζει ότι το υφιστάμενο καθεστώς αποτελεί «τροχοπέδη» για την ανάπτυξη και τονίζει ότι είναι ανάγκη τελικά να ληφθεί μια στρατηγική απόφαση εάν «ως κοινωνία να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στον 21ο αιώνα με ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνίες ή θα γυρίσουμε πολλές δεκαετίες πίσω».
Σήμερα οι ανάγκες των καταναλωτών για νέες υπηρεσίες γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικές. Την ίδια ώρα, ωστόσο τα προβλήματα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας παραμένουν. Πώς επηρεάζει αυτή η κατάσταση την ανάπτυξη των δικτύων;
Εδώ έχουμε μια μεγάλη αντίφαση. Από τη μια ο κόσμος ζητά άριστη κάλυψη δικτύου παντού, και από την άλλη υπάρχει μια τεχνοφοβία, που εκφράζεται με κινητοποιήσεις κατά των εγκαταστάσεων, και φτάνει ακόμα και στις βίαιες αποξηλώσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Κισσάμου Χανίων, όπου μετά από απόφαση δικαστηρίου (Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων), σε συνέχεια των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει σύλλογοι της πόλης και κάτοικοι με τη στήριξη του δήμου, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξαναγκάστηκαν σε παύση της λειτουργίας των κεραιών τους. Αποτέλεσμα; Να μείνει όλη η περιοχή χωρίς κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τι ακολούθησε; Οι ίδιοι οι φορείς και οι κάτοικοι ζήτησαν την επαναλειτουργία των κεραιών από τις εταιρείες.
ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ
Πρόσφατα ανέκυψε πρόβλημα και με τις εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ...
Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα με τις εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ, όπου η στάση της διοίκησής του αφήνει, στην Αθήνα του 2009, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που χρησιμοποιούν τα τρένα καθημερινά χωρίς επικοινωνία. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία να μην υπάρχει κάλυψη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που το 2004 είχε προχωρήσει στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών - ειδικά για την εξυπηρέτηση πολιτών και επισκεπτών - και σήμερα να μένουν αναξιοποίητες. Κάνουμε ένα βήμα πίσω στην τεχνολογική πρόοδο, με πρόσχημα, το αδειοδοτικό καθεστώς. Οι προσπάθειές μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες και να ενημερώσουμε δεν φαίνεται, προς το παρόν, να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Προφανώς λοιπόν, αυτή η κατάσταση αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του δικτύου, μας φέρνει σε άδικες αντιπαραθέσεις με τοπικές κοινωνίες, και τελικά έχει κόστος σε χρόνο, και χρήμα το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε επενδύσεις για την ανάπτυξη. Τελικά καλούμαστε ως κοινωνία να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στον 21ο αιώνα με ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνίες ή θα γυρίσουμε πολλές δεκαετίες πίσω.
Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Φταίει μόνο η τεχνοφοβία ή τελικά η γραφειοκρατία και εδώ παίζει τον ρόλο της;
Αναρωτιέμαι συχνά πως γίνεται να περιοριστεί η ανησυχία των πολιτών, όταν τα δίκτυα της κινητής παραμένουν δέσμια ενός ιδιότυπου αδειοδοτικού καθεστώτος. Σκεφτείτε ότι χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση μιας κεραίας, κατά μέσο όρο, φτάνει, και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ξεπερνάει τα 2,5 χρόνια. Στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος ανέρχεται σε 7 μήνες. Οι περιφέρειες της χώρας - συχνά χωρίς καμιά δικαιολογία - δεν εγκρίνουν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουμε καταθέσει. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά η γραφειοκρατία, σε μια εποχή που η ανάπτυξη είναι ζητούμενο για τη χώρα, θέτει επενδύσεις δισεκατομμυρίων αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.
Εν τέλει, αφαιρεί από τους πολίτες το δικαίωμα να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες παντού και πάντα. Αν θέλετε, αυτή είναι και η σημαντικότερη «απώλεια» όταν αναγκαζόμαστε να διακόψουμε τη λειτουργία κεραιών και στη συνέχεια να ανασχεδιάζουμε το δίκτυό μας για να μπορούμε να ξανα-καλύψουμε την περιοχή, ξεκινώντας ένα νέο φαύλο κύκλο που μπορεί να διαρκέσει και 2,5 χρόνια�
Και αυτό που πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν είναι ότι οι εταιρίες έχουν αναλάβει μια υποχρέωση απέναντι στην πολιτεία με βάση την άδεια που έχουν να προσφέρουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και επάρκεια δικτύου. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για πανελλαδική κάλυψη είναι να υπάρχει δίκτυο, άρα πρέπει να υπάρχουν και κεραίες.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Τελικά, σε μια ώριμη αγορά, παρά τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζετε για την ανάπτυξη των δικτύων σας και μάλιστα εν μέσω θέρους, η κάλυψη έγινε και πάλι πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των εταιρειών της κινητής...
Δεν πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για αντιπαράθεση. Τα προβλήματα είναι όντως κοινά και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον καλούμαστε όλοι οι πάροχοι να δοκιμαστούμε και να ευδοκιμήσουμε. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τελικός χρήστης βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και ποσώς τον ενδιαφέρει το παρασκήνιο, όταν θέλει να επικοινωνήσει, να μπει στο Iντερνετ, να τσεκάρει το e-mail του. Δεν θα πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας αυτό που οφείλουμε να του παρέχουμε. Στο τέλος, τέλος αυτό για το οποίο μας εμπιστεύεται και μας πληρώνει. Σε αυτό το δύσκολο αναμφίβολα περιβάλλον, αλλά και σε μια ελεύθερη, και ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, η κάθε εταιρεία προβάλει με τον τρόπο που θεωρεί καταλληλότερο τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Για μας, τα εκατομμύρια των καταναλωτών που μας εμπιστεύονται για την επικοινωνία τους, από τα μικρά ορεινά χωριά, μέχρι τα ακριτικά νησιά, γνωρίζουν και πιστοποιούν κάθε ημέρα την ποιότητα του δικτύου της Cosmote, και της κάλυψης που παρέχει. Η καλύτερη καμπάνια για το δίκτυο της Cosmote είναι όλοι όσοι το χρησιμοποιούν. Αυτή η εμπιστοσύνη αποτυπώνεται στις επιδόσεις και τη διαχρονική πρωτιά της Cosmote.
Διαχρονικά, η Cosmote έχει δώσει έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου της. Συνεχίζει αυτό να αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας;
Tο προηγμένο τεχνολογικά τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, η κάλυψη παντού, σε όλη τη χώρα, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της Cosmote, για την εμπορική της πολιτική και φυσικά το «όχημα» για τις νέες υπηρεσίες που παρουσιάζουμε. Για μας, το «μόνο η Cosmote πιάνει εδώ», ή «το καλύτερο σήμα το έχει η Cosmote» είναι ένας από τους σημαντικότερους τίτλους τιμής, αν θέλετε, για όλους μας, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, στις τεχνικές υπηρεσίες της εταιρείας. Αυτή τη θετική εικόνα της εταιρείας χρησιμοποιούμε ως εφαλτήριο για ακόμα καλύτερη κάλυψη, παντού. Η τεχνολογία εξελίσσεται σχεδόν καθημερινά. Στην Cosmote όχι απλά την παρακολουθούμε, αλλά πιστεύω πως είμαστε πρωτοπόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Η εξοικείωση με τις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες, κάνει τους καταναλωτές ολοένα και πιο απαιτητικούς; Πώς αντιμετωπίζει η Cosmote αυτές τις αυξημένες ανάγκες των χρηστών;
Η ευρυζωνικότητα είναι πλέον - και θα είναι ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια - η βάση της ανάπτυξης της αγοράς της κινητής. Οι καταναλωτές ζητούν ταχύτητες, ζητούν τις δυνατότητες που τους παρέχει το mobile broadband, το οποίο πλέον αλλάζει τη ζωή όλων μας σε πρακτικό επίπεδο. Και στην ευρυζωνικότητα η Cosmote βρίσκεται στην πρωτοπορία. Πρόσφατα γίναμε μια από τις πρώτες εταιρείες κινητής στην Ευρώπη που αναβάθμισαν το δίκτυό τους με την τεχνολογία HSPA+ (High Speed Packet Access) που παρέχει ταχύτητες έως και 21 Mbps (downlink). Επεκτείνουμε ταχύτατα το δίκτυο στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Cosmote έφερε το σήμα της κινητής σε όλη τη χώρα. Τώρα φέρνει το mobile broadband σε όλους τους Ελληνες.
Υπάρχουν τεχνολογίες, όπως το WiMax, που μπορεί να «απειλήσουν» την κινητή;
Μεσοπρόθεσμα, θα έλεγα, όχι. Τεχνολογίες, όπως το WiMax, θα δράσουν απλά συμπληρωματικά. Ηδη δημιουργούνται τα δίκτυα κινητής 4ης γενιάς, που μέσα από την τεχνολογία LTE θα παρέχουν ταχύτητες μέχρι και 100Mbps. Παράλληλα η σύγκλιση της κινητής με τη σταθερή αυξάνει την παρουσία της κινητής στα νοικοκυριά. Η κινητή τηλεφωνία και τα δίκτυά της θα είναι σαφώς το όχημα της ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών αλλά και της ευρυζωνικότητας.
Κέρδος 9/8/2009