Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Αρνήθηκα δύο φορές ως υπουργός την προσπάθεια εξαγοράς της Γερμανός.

Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι δόθηκε πολύ φθηνά ο ΟΤΕ, ενώ αγοράστηκε πολύ ακριβά η Γερμανός.
Αισθάνεστε δικαιωμένος σχετικά με τις εξελίξεις που υπήρξαν σε δικαστικό επίπεδο για την υπόθεση «ΟΤΕ - Γερμανός»;
Το 2006, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, και για πολύ συγκεκριμένους λόγους, προσέφυγα στον αρμόδιο εισαγγελέα. Η υπόθεση διήνυσε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, εξελίχθηκε, έκτοτε έκανα αρκετές παρεμβάσεις και μερικούς μήνες μετά, το Φεβρουάριο του 2007, συνυπέγραψα τη μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ. Τώρα φθάσαμε στο σημείο....



να ασκηθούν αυτές οι διώξεις. Το θέμα δεν είναι αν αισθάνομαι εγώ δικαιωμένος· αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν μένει χωρίς δικαίωση το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων φορολογούμενων.

Είπατε ότι προσφύγατε στη Δικαιοσύνη για συγκεκριμένους λόγους. Ποιοι είναι αυτοί;
Υπήρξε μια διαδικασία στην οποία ουσιαστικά έγινε από μία «φιλελεύθερη» κυβέρνηση -όπως η ίδια δηλώνει- η κρατικοποίηση μιας ομάδας καταστημάτων τα οποία, πρέπει να σημειωθεί, δεν είναι ιδιόκτητα στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά λειτουργούν με τη μέθοδο του franchising. Επίσης έγινε με ένα τίμημα το οποίο κρίθηκε γενικότερα ότι ήταν εξαιρετικά υψηλό. Άρα, λοιπόν, το ένα θέμα είναι αυτό του τιμήματος, για το οποίο πρέπει να υπογραμμίσω δύο χαρακτηριστικά σημεία: Το πρώτο είναι ότι το κόστος δημιουργίας ενός αντίστοιχου καταστήματος στην ελεύθερη αγορά, είτε από τις άλλες εταιρείες -όπως τη Vodafone ή τη Wind- είτε παλαιότερα από τον ΟΤΕ με τα ΟΤΕShops, ήταν της τάξεως των 100.000 έως 200.000 ευρώ· το κόστος απόκτησης του κάθε καταστήματος της αλυσίδας Γερμανός ουσιαστικά, αν γίνει η αναγωγή, έφθασε περίπου τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Είναι μία τιμή σχεδόν δεκαπλάσια από το κόστος δημιουργίας ενός νέου καταστήματος. Το δεύτερο θέμα αφορά στον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκρηκτική αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρείας στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο διοικητικών συμβουλίων, δηλαδή μεταξύ ΟΤΕ/Cosmote και Γερμανός, ως τη στιγμή που ανακοινώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών. Υπήρξε μια αύξηση από τα 12 ευρώ, που ήταν τότε η τιμή της μετοχής, στα 18 ευρώ και την τελευταία στιγμή, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δόθηκε κι ένα υπερτίμημα, ένα «πριμ», το οποίο ήταν άλλο ένα ευρώ ανά μετοχή και η τιμή της έφθασε σχεδόν τα 19 ευρώ. Όλα αυτά έφθασαν την αξία της εταιρείας σχεδόν στο 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το υπερτίμημα που έλαβε το ελληνικό Δημόσιο για να δώσει το δικαίωμα της διοίκησης, δηλαδή το management του ΟΤΕ, στην Deutsche Telekom. Η εντύπωση που έχουμε πολλοί άνθρωποι είναι ότι δόθηκε πολύ φθηνά ο ΟΤΕ, ενώ αγοράστηκε πολύ ακριβά η Γερμανός.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται το σκεπτικό της απόφασης της Δικαιοσύνης για διώξεις…
Δεν πιστεύω ότι πρέπει οι υπουργοί να εκφράζουν απορία ή δυσφορία για το έργο της Δικαιοσύνης. Εγώ είπα ότι η κίνηση αυτή της Δικαιοσύνης είναι μια σημαντική κίνηση, την οποία περιμέναμε σχεδόν δύο χρόνια. Τώρα έγινε και ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι υπεράνω κριτικής αλλά ούτε και «σάκος του μποξ».
Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η υπόθεση από εδώ και πέρα; Και, τελικά, μήπως έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τον ΟΤΕ;
Οι ίδιοι «πρωταγωνιστές» που χειρίστηκαν το θέμα τις εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote είναι αυτοί που χειρίστηκαν την εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom. Υπάρχει κάθε λόγος να δει κανείς συγκεκριμένα και λεπτομερώς τι ακριβώς συνέβη με την εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η προσπάθεια να αποκτηθεί η Γερμανός από τον ΟΤΕ/Cosmote ήταν μια προσπάθεια που τελεσφόρησε, αφού είχαν προηγηθεί άλλες δύο αντίστοιχες προσπάθειες, οι οποίες όμως προσέκρουσαν στην άρνηση της τότε κυβέρνησης, και συγκεκριμένα στη δική μου άρνηση, όταν ήμουν στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφωθεί ένα έντονο «δικαστικό» κλίμα στο χώρο της πολιτικής. Θεωρείτε ότι είναι καλό για τον τόπο;

Αν δεν υπάρχει ανάμειξη της Δικαιοσύνης με την πολιτική και της πολιτικής με τη Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Πηγή http://www.verelis.gr/?p=499