Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ο άγνωστος πόλεμος Alpha Copy - Nokia


Της Ρόης Χάικου
Υπάρχουν πολλοί πρόεδροι στις τηλεπικοινωνίες, αλλά ένας μόνο φέρει τον τίτλο αυτό επί 17 συναπτά έτη: ο Mr Nokia στην Ελλάδα, Σταύρος Κωνσταντινίδης, επικεφαλής της Alpha Copy, του νόμιμου αντιπρόσωπου των κινητών Nokia στη χώρα μας.
Όμως, από την 1η Ιανουαρίου 2010, τα δεδομένα αλλάζουν. Η Alpha Copy ουσιαστικά δεν...



θα συνδέεται άμεσα με τη Nokia όπως ήξερε μέχρι σήμερα η αγορά, αφού η φιλανδική εταιρεία αποφάσισε να διαθέτει η ίδια τα κινητά της στην Ελλάδα. Απόφαση που δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από τη διοίκηση της Alpha Copy, και όταν μια επιχειρηματική συμφωνία δεν λύεται κοινή συναινέσει, το λόγο έχουν τα δικαστήρια...

"Μήλον της έριδος" τα περίπου 240 εκατ. ευρώ που τζιράρουν τα κινητά Nokia στη χώρα μας. Τα στελέχη των τηλεπικοινωνιών με μακρά παρουσία στην αγορά αναγνωρίζουν ότι ο μικρός το δέμας αλλά δαιμόνιος Κύπριος επιχειρηματίας "έχτισε" από το 1992 το brand της Nokia στη χώρα μας, κάνοντάς την Νο1 σε μερίδια αγοράς. Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η Alpha Copy "πουλούσε ακριβά" στους παρόχους, σε πολύ υψηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες του εξωτερικού, δουλεύοντας με τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στην Ευρώπη.

Επί του πρακτέου και με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναλαμβάνοντας η Nokia τη διανομή των συσκευών της στη χώρα μας ενδέχεται να πουλάει στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τις συσκευές σε καλύτερες τιμές, ωστόσο μένει να φανεί αν οι καταναλωτές θα επωφεληθούν εντέλει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Vodafone Ελλάδος όσο και η Cosmote επωφελούνται από τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν οι μητρικές τους, Vodafone Group και Deutsche Telekom με τη Nokia. Στην περίπτωση της Wind, πηγές της Alpha Copy άφηναν να εννοηθεί ότι θα είναι η "ριγμένη", πληρώνοντας πιο ακριβά από τους ανταγωνιστές της τις συσκευές λόγω μικρότερων παραγγελιών. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στο Capital.gr ότι "μάλλον θα έχει καλύτερο τιμοκατάλογο όταν δεν θα υπάρχει πια ο μεσάζοντας στην αγορά"...

Με βάση τις εκτιμήσεις, από το νέο status quo, το 97% των Nokia συσκευών στην αγορά θα πωλείται πλέον μέσω των παρόχων, αφήνοντας μόλις το 3% για την Alpha Copy, ενώ στις προθέσεις των Φιλανδών είναι να μπει και δεύτερος διανομέας στην Ελλάδα το 2012. Σε ετήσια βάση πωλούνται περίπου 3,5 εκατ. νέες συσκευές κινητών στη χώρα μας με την αξία τους να υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ.

Πηγές της εταιρείας ανέφεραν ότι ουσιαστικά η Alpha Copy θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, αφού δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε τιμές. Ωστόσο, στα σχέδια της διοίκησης είναι η στροφή προς άλλες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με έμφαση στο περιεχόμενο.

Τα πυρά της σύγκρουσης Alpha Copy – Nokia χτύπησαν ήδη το προσωπικό της ελληνικής εταιρείας: λόγω δυσμενέστερων οικονομικών αποτελεσμάτων περίπου 80 άτομα έχουν αποχωρήσει, λαμβάνοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 200 εργαζόμενοι.

"Αγκάθι" για την Alpha Copy αποτελούσε πάντα το service των κινητών τηλεφώνων, για το οποίο στην αγορά αποτελεί κοινή παραδοχή ότι δεν παρείχε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha Copy αρνείτο να επισκευάσει κινητό σε εγγύηση που δεν είχε αγοραστεί από το δίκτυό της, ζήτημα για το οποίο οι πάροχοι είχαν προσφύγει στην Nokia.

Πηγές της Alpha Copy ανέφεραν ότι η ίδια η Nokia προκαλούσε προβλήματα, μη καλύπτοντας τη διετή εγγύηση με αποτέλεσμα ή η ίδια η εταιρεία να χρεώνεται το service ή ανάλογα με την περίπτωση να μετακυλύει το κόστος στον πελάτη.

Η αρχή

Η Alpha Copy ιδρύθηκε το 1984 με σκοπό τη διάθεση προϊόντων τεχνολογίας. Μέτοχοι της σύμφωνα με πληροφορίες είναι κατά 50% ο κ. Κωνσταντινίδης και κατά 50% ο κύπριος μεγαλο-επιχειρηματίας, κ. Ερμής Στεφάνου, ο οποίος δραστηριοποιείται στις μεταφορές, τη ναυτιλία και τα media μέσω της Time-Tel-Καλωδιακή τηλεόραση.

Η διανομή των κινητών Nokia ξεκίνησε το 1992. Μετά από 17 χρόνια, πωλούνται σε ετήσια βάση περίπου 1,8 εκατ. συσκευές και η φινλανδική φίρμα κατέχει κυρίαρχο μερίδιο αγοράς, που υπολογίζεται σε 37%.

Η συνεργασία των δύο πλευρών “δένεται” με ετήσια ανανεούμενα συμβόλαια, τα οποία προβλέπουν τους οικονομικούς και λειτουργικούς όρους της διανομής των προϊόντων Nokia στις χώρες όπου εκπροσωπείται μέσω της Alpha Copy. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμβόλαια ανανεώνονται κάθε χρόνο γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ στην περίπτωση που η ελληνική εταιρεία δεν τα υπογράψει θεωρείται ότι παραιτείται αυτομάτως των δικαιωμάτων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φιλανδικός όμιλος ήδη από το 1998 είχε συγκεντρώσει όλες τις αντιπροσωπείες Nokia στην Ευρώπη υπό τη σκέπη του, ελέγχοντας κεντρικά τη διανομή των κινητών. Η μόνη που άφησε ανεξάρτητη ήταν η Alpha Copy, η οποία λειτουργούσε σαν Nokia unit σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, FYROM, Σερβία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο. Η εταιρεία στη χώρα μας διαθέτει 120 καταστήματα και συνολικά 700 άτομα προσωπικό.

Η σύγκρουση

Τα σύννεφα στις μακρόχρονες σχέσεις της ελληνικής εταιρείας με την Nokia παρουσιάστηκαν σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή ήταν οι φημολογίες για έλευση και δεύτερου διανομέα στην Ελλάδα και στη συνέχεια το σταδιακό “ψαλίδισμα” των περιθωρίων κέρδους για τον ελληνικό όμιλο.

Η αντίστροφη μέτρηση ωστόσο σήμανε πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν οι Φινλανδοί αποφάσισαν να βάλουν και δεύτερο διανομέα στην αγορά της Βουλγαρίας. Πεδίο συνεννόησης δεν βρέθηκε, η πλευρά Κωνσταντινίδη επέλεξε να μην κινηθεί νομικά, κάτι που ο ίδιος σήμερα αναγνωρίζει ως λάθος του, με αποτέλεσμα η Alpha Copy να αποχωρήσει πέρυσι από τη συγκεκριμένη αγορά.

Στη συνέχεια, σειρά είχε η Ελλάδα, με τον φιλανδικό κατασκευαστή να μειώνει ακόμη περισσότερο τα margin. Στην αγορά ψιθυρίζεται ότι πριν να ξεσπάσει η οικονομική κρίση, οι Φινλανδοί έκαναν πρόταση εξαγοράς για την Alpha Copy αντί περίπου 60 εκατ. ευρώ, κάτι που η πλευρά Κωνσταντινίδη απέρριψε.

Πάντως, δημοσίως η Nokia δεν έδινε λαβές για την υποβόσκουσα κόντρα με την Alpha Copy. Μάλιστα, σχετικά πρόσφατα ο κ. Greig Williams, Γενικός Διευθυντής της Nokia Νοτιοανατολικής Ευρώπης είχε εκφράσει δημόσια την ικανοποίηση του για τη σχέση του φιλανδικού κολοσσού με την Alpha Copy, χαρακτηρίζοντάς την ως “τον καλύτερο διανομέα”.

Η σύγκρουση πλέον είναι γεγονός, καθώς η Nokia ανακοίνωσε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ευθυγραμμίσει πλήρως τα γραφεία πωλήσεων στη ΝΑ Ευρώπη από το 2010 και οι τοπικοί πάροχοι θα λαμβάνουν προϊόντα απευθείας από τη ίδια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα, η Cosmote, η Vodafone και η Wind δεν θα αγοράζουν συσκευές μέσω της Alpha Copy, αλλά απευθείας από την φιλανδική εταιρεία.

Η δικαστική οδός

Η επόμενη πράξη του... δράματος θα παιχτεί στις δικαστικές αίθουσες, καθώς η Alpha Copy έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα με το αιτιολογικό της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της Nokia και επικαλούμενη βλαπτική μονομερή μεταβολή των όρων της μεταξύ τους σύμβασης. Η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες διεκδικεί ηθική και υλική αποζημίωση της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.

Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ η πλευρά Κωνσταντινίδη φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αγωγές, αλλά και να προσφύγει ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Πηγή http://www.capital.gr/News.asp?id=851761