Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Αποκρατικοποιήσεις με το βλέμμα στο «ταμείο»


Την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 10% στον ΟΤΕ από την Deutsche Telekom μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να συζητήσει η διοίκηση του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού με το ελληνικό Δημόσιο κατά τη συνάντηση που φαίνεται ότι θα έχουν μετά το Δεκαπενταύγουστο, με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών.

Η διοίκηση του γερμανικού ομίλου ζήτησε συνάντηση για το....



θέμα αμέσως μετά τις «θερινές διακοπές» κοντά τα τέλη του μήνα. Ωστόσο, η ηγεσία του ΥΠΟΙΟ διαμήνυσε ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει με την περίοδο προ της ΔΕΘ όταν γίνονται διαδοχικές συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και παρέπεμψε τον ορισμό της ημερομηνίας για τη συνάντηση μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου.

Οι Γερμανοί πιέζουν για την ολοκλήρωση του δικαιώματος προαίρεσης για απόκτηση επιπλέον ποσοστού 15% και μιας επιπλέον έδρας στο ΔΣ του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού σύμφωνα με τη συμφωνία που περασμένου Ιουνίου η οποία θα υλοποιούνταν σε δύο φάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους του call option των Γερμανών με την αγορά επιπλέον 5% του ΟΤΕ με το - πολύ συμφέρον για το Δημόσιο- τίμημα των 27,5 ευρώ ανά μετοχή, καθαρός κερδισμένος είναι το ελληνικό Δημόσιο, ενώ η DT αύξησε το ποσοστό της στον ελληνικό Οργανισμό στο 30% συν μια μετοχή. Τώρα η DT ζητεί να ολοκληρώσει το εγχείρημα αποκτώντας συνολικά το 40% του ΟΤΕ, ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία της και στο ΔΣ του Οργανισμού.

Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με την εξαγορά εκ μέρους της DT επιπλέον ποσοστού 10% στο ΟΤΕ, γεγονός το οποίο, με βάση και τη συμφωνία, θα μειώσει κατά μία τις πέντε έδρες που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στο ΔΣ του Οργανισμού δίνοντάς την στη γερμανική εταιρεία. Στα θετικά σημεία της πώλησης του επιπλέον 10% του ΟΤΕ είναι δύο:

- Το ελληνικό Δημόσιο δεν χάνει το δικαίωμα βέτο στην κρίσιμες αποφάσεις του Οργανισμού

- Το τίμημα και για το πακέτο του 10% είναι «κλειδωμένο». Τούτο διότι η DT θα πρέπει να πληρώσει για να το αποκτήσει υπερτίμημα 15%-20% στη μέση χρηματιστηριακή τιμή του τελευταίου 20ήμερου πριν από την εξάσκηση του δικαιώματος.

Αυτό σημαίνει ότι με την σημερινές τιμές τα έσοδα από την πώληση επιπλέον ποσοστού 10% θα ξεπερνούσαν τα 600 εκατ. ευρώ. Μαζί λοιπόν με τα 674 εκατ. ευρώ που ήταν τα έσοδα από την πώληση του 5% θα φτάσουν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στα 1,3 δισ. ευρώ με σημείο αναφοράς μόνο τον ΟΤΕ.

Από την άλλη μεριά οι Γερμανοί διασφαλίζουν τη θέση τους στον ΟΤΕ αφού με βάση τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να σημάνει και την επανεξέταση της σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου για τον ΟΤΕ με την Deutsche Telekom.

Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/10/1700428.htm