Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Κλειδί για τις μίζες ο «φαντομάς»


Στο... τσεπάκι του Μιχάλη Χριστοφοράκου εξακολουθεί να βρίσκεται το κλειδί για τις μίζες της Siemens, καθώς το πρώην μεγάλο αφεντικό της ελληνικής εταιρείας, που απέδρασε στο παρά πέντε της απολογίας του, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το εάν θα επιστρέψει στην Ελλάδα ή θα παραμείνει στο Μόναχο, κάτι το οποίο του επιτρέπουν η γερμανική του υπηκοότητα και το γερμανικό μοντέλο Δικαιοσύνης, που δεν εκδίδουν Γερμανούς υπηκόους.

Για το διεθνές ένταλμα σύλληψης, που εξέδωσε εναντίον του ο 4ος ειδικός ανακριτής, με το οποίο ζητείται από τους Γερμανούς να τον εκδώσουν στην Ελλάδα, νομικές πηγές διαβεβαίωναν ότι είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές οι πιθανότητες να εκδοθεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στη χώρα μας.

Ακόμη και εάν συλληφθεί στο Μόναχο -όπου θεωρείται ότι βρίσκεται- δεν είναι εφικτό να εκδοθεί στην Ελλάδα, καθώς το γερμανικό δίκαιο προβλέπει ρητά ότι εάν υπάρχει στη Γερμανία σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, στην οποία εμπλέκεται Γερμανός υπήκοος, η έκδοση του οποίου ζητείται από άλλη χώρα, στην οποία επίσης διερευνάται η ίδια υπόθεση, αυτόματα θεμελιώνεται δικαιοδοσία των γερμανικών δικαστηρίων έναντι των ελληνικών, που έχει συνέπεια τη μη έκδοση Χριστοφοράκου.

Ερωτηματικό...

Μετά την απρόσμενη εξέλιξη που προκάλεσε η φυγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση δεν είναι το εάν θα επιστρέψει στην Ελλάδα, για να θέσει εαυτόν στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά τι θα κάνει στη Γερμανία.

Ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα της διακίνησης χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens είναι πολύ πιθανό να κινηθεί στο πλαίσιο «συμφωνίας» με την Εισαγγελία του Μονάχου, για να πετύχει ευνοϊκότερη μεταχείριση συγκριτικά με τις ποινές που προβλέπει το ελληνικό δίκαιο, υπό την αναγκαία βέβαια προϋπόθεση ότι θα δώσει κάποια στοιχεία που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη των ερευνών που συνδέονται με την εκροή χρήματος από τα ταμεία του γερμανικού κολοσσού.

Στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας» με τη γερμανική Δικαιοσύνη, που είναι καθ όλα νόμιμη κατά το γερμανικό δίκαιο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας μπορεί να μιλήσει και να δώσει συγκεκριμένα ονόματα, προκειμένου να πετύχει χαμηλή ποινή.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και στην περίπτωση του βασικού κατηγορούμενου της γερμανικής Siemens Ρ. Σίκατσεκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με αναστολή;

Η σκέψη αυτή προκαλεί πανικό σε ορισμένους, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι ο... μάγος της μίζας θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα κάνει αποκαλύψεις για το πού κατέληξαν οι βαλίτσες με τα εκατομμύρια, πολλές από τις οποίες ήταν και «γαλάζιες», αφού το σκέλος της έρευνας για το C4I αφορά και την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ...

ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
Νέος γύρος απολογιών φέρνει η νέα εβδομάδα

Στο μεταξύ, νέος γύρος στην ανάκριση για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» ξεκινάει από βδομάδα, με επίκεντρο τις απολογίες τριών ακόμη κατηγορουμένων για τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, αλλά και τη διερεύνηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, της μήνυσης για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος σε σχέση με τους χειρισμούς του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού στην υπόθεση.

Με τη μήνυση καταγγέλθηκε για σωρεία δικονομικών παραβάσεων από τον ανακριτή, που, όπως αναφέρεται, συνιστούν ακυρότητα της διαδικασίας, όπως το γεγονός ότι «απέκρυψε σημαντικά έγγραφα της ανάκρισης από τους κατηγορούμενους, κάλεσε και τους επτά σε μία μέρα για να λάβει απολογίες - γεγονός που στην πράξη αποδείχτηκε ανέφικτο, ενώ τους κάλεσε να απολογηθούν κατηγορούμενοι με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ δεν είχε ασκηθεί ακόμη τέτοια δίωξη, που τελικά ασκήθηκε την επομένη της κλήσης!...

Νομικοί κύκλοι προεξοφλούσαν την αρχειοθέτηση της μήνυσης από τον εισαγγελέα Αν. Κανελλόπουλο, ωστόσο από την ποινική εξέλιξή της θα εξαρτηθεί και το εάν θα απολογηθεί ή όχι στις 29 Μαϊου ο πρώην διοικητής του ΟΤΕ, καθώς για λόγους δεοντολογίας, μέχρι να εξεταστεί η μήνυση, ο ανακριτής θα πρέπει να απέχει ως προς τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Χτες υπεβλήθη από τον Γ. Σκαρπέλη -που προσήλθε με τον συνήγορό του Γ. Μαντζουράνη- στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αίτηση για εξεταστούν τρεις ακόμη μάρτυρες στο σύνολο των μαρτύρων που προτείνει με τη μήνυσή του.

Μεταξύ των νέων προσώπων που προτείνονται ως μάρτυρες είναι ο επίτιμος εισαγγελέας του ΑΠ και πρώην επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Γεώργιος Ζορμπάς, προκειμένου να ερωτηθεί «εάν έχει αποστείλει έγγραφα σχετικά με τη Siemens, τα οποία αποκρύπτονται από τους κατηγορούμενους».

Επίσης η εισαγγελέας Ελένη Ράικου προκειμένου να απαντήσει «εάν την επίμαχη ημεροχρονολογία 9.4.2009 άσκησης της συμπληρωματικής ποινικής δίωξης, γνώριζε μετά από πληροφόρηση του μηνυόμενου ανακριτή ότι είχαν συνταχθεί από την 8.4.2009 και είχαν αποσταλεί στους κατηγορούμενους κλήσεις για απολογία...».

Και ακόμη ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου Σωτήρης Φέλιος, για να απαντήσει «εάν αντιμετώπισε ανακριτική απόκρυψη εγγράφων από κατηγορούμενο και κυρίως τραπεζικών εγγράφων μετά από άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού κατηγορούμενου ύστερα από σχετική ανακριτική πράξη».

Μ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ
Αδιαθεσία μετά την προφυλάκιση

Στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού διακομίστηκε, εσπευσμένα, προχθές το βράδυ ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens, Μανώλης Σταυριανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταυριανός, λίγη ώρα μετά την είσοδό του στις φυλακές, αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο κρατουμένων, όπου εξετάζεται για να διαπιστωθεί εάν υπέστη καρδιακό επεισόδιο.Ενδέχεται, πάντως, να διακομιστεί, ίσως και σήμερα, σε άλλο νοσοκομείο, εφόσον οι γιατροί κρίνουν ότι χρειάζεται να γίνουν επιπλέον εξετάσεις.

Ο Μ. Σταυριανός είχε οδηγηθεί, προχθές το βράδυ, στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού νωρίτερα απολογήθηκε στον ανακριτή για τη γνωστή υπόθεση και κρίθηκε προφυλακιστέος. Ο κ. Σταυριανός οδηγήθηκε σε κελί της Α πτέρυγας των φυλακών και ύστερα από λίγη ώρα παρουσίασε τα συμπτώματα έντονης δυσφορίας.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Από http://www.ethnos.gr