Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Πακέτο φόρων και στην καρτοκινητή


Επιβολή φόρου και στη χρήση των καρτοκινητών τηλεφώνων περιλαμβάνει το «μενού» των πρώτων εισπρακτικών μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές.

Το μέτρο αυτό, μαζί με την αύξηση στα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και τη νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, θα αποτελέσει το πρώτο «πακέτο» που θα ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μετά τις 7 Ιουνίου.




Θα ακολουθήσει το φθινόπωρο το δεύτερο, πιο «ενισχυμένο» πακέτο μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει την αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και ........

τσιγάρα, την αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ακόμη προβλέπονται η διεύρυνση του μέτρου της έκπτωσης φόρου με βάση τις προσκομιζόμενες αποδείξεις, η νομιμοποίηση της κατοχής εκτάσεων του Δημοσίου από ορισμένες κατηγορίες ιδιωτών, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα για δεύτερη συνεχή χρονιά και το πάγωμα μισθών και συντάξεων επίσης για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Από το σύνολο των ρυθμίσεων του Ιουνίου και του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα και εξοικονόμηση δαπανών συνολικού ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ για τη διετία 2009-2010.

Οσον αφορά την ήδη εξαγγελθείσα ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων με την επιβολή τέλους επί της αντικειμενικής αξίας τους, την ευθύνη για την προώθηση και την εφαρμογή της, καθώς επίσης και την επίλυση των όποιων προβλημάτων… απροθυμίας ή αντισυνταγματικότητας ανακύψουν ανέλαβε εξ ολοκλήρου το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα προσδοκώμενα έσοδα από τη ρύθμιση αυτή ανέρχονται σε 4-4,5 δισ. ευρώ και έχει προϋπολογισθεί ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν μέσα στη διετία 2009-2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σε μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη με υπηρεσιακούς παράγοντες, κατέληξε στο πρώτο ξεκαθάρισμα των μέτρων που θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοσθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Τα μέτρα αυτά θα είναι, αναλυτικά, τα εξής:

1. Eπιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας για τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Ο φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε «ανανέωσης» του χρόνου ομιλίας. Για παράδειγμα, σήμερα μια «ανανέωση» αξίας 15 ευρώ δεν περιλαμβάνει φόρο. Από τον Ιούλιο που θα εφαρμοσθεί το μέτρο, στην αξία των 15 ευρώ θα συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος, οπότε για ίδια συνολική αξία «ανανέωσης» θα ισχύει λιγότερος χρόνος ομιλίας.

2. Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ το μήνα.

3. Αύξηση του φόρου στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη κατά 10%-15%. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο. Για το πετρέλαιο αποφασίσθηκε να μην αυξηθεί προς το παρόν ο φόρος, καθώς εκτιμήθηκε ότι τυχόν νέα άνοδός του θα εκτίνασσε στα ύψη το κόστος λειτουργίας για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

4. Νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε αμιγή καταστήματα τέτοιων παιχνιδιών και την επιβολή ετήσιου τέλους από 100 έως 800 ευρώ για κάθε παιγνιομηχάνημα.

Πηγή: EΛεύθερος Τύπος