Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Από το αρχείο "Μια ρήτρα που απειλεί τη συμφωνία"


Παραβίαση ρήτρας που ίσως αμφισβητεί ακόμη και την ίδια την εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote προκύπτει από ενέργειες της πρώτης εταιρείας αμέσως μετά τη διαβόητη συμφωνία!



1 Η ρήτρα αυτή προέβλεπε ότι ο Π. Γερμανός (που με βάση τη συμμετοχή του αποκόμισε ο ίδιος από την πώληση της εταιρείας του περίπου 500 εκατ. ευρώ), δεσμευόταν επί 5 χρόνια να μην αναπτύξει αμέσως ή εμμέσως ανταγωνιστική δραστηριότητα στη λιανική αγορά. Ο επιχειρηματίας, ωστόσο, εξακολούθησε να πουλά συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ όλων των ανταγωνιστών του ΟΤΕ (Forthnet, Hellas On Line, Tellas, Altec Telecoms, Lannet, On Telecoms) μέσω των καταστημάτων λιανικής «Multirama» όπου παραμένει κύριος μέτοχος με ποσοστό 36,5%.

2 Επιπλέον, εταιρεία στην οποία μετείχαν πολύ στενοί συνεργάτες του εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2005 (όταν ξεκίνησαν, δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις Γερμανού - Cosmote) ν' αποκτά ποσοστό 30% στην εταιρεία e-shop.gr, η οποία ξεκίνησε να πουλάει τηλέφωνα και συνδέσεις και των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συμφωνία Cosmote-Γερμανού, η Vofafone και η Wind έπαψαν να αποτελούν συνεργάτες της εταιρείας «Γερμανός».

3 Στις 14 Ιουλίου 2005 κατατέθηκαν στη νομαρχία αν. Αττικής τα καταστατικά των εταιρειών «G Public Stores» και «Megacon-net».

Η πρώτη, στην οποία μέτοχοι είναι τα Multirama και ο ίδιος ο Π. Γερμανός, είναι η εταιρεία που θα λειτουργούσε στη συνέχεια τα καταστήματα Public. Η δεύτερη, όπου μέτοχοι εμφανίζονται η off shore Megacon Limited και ο Π. Καβάκος εξαγόρασε ποσοστό στην e-shop.gr. Εταιρεία η οποία επίσης ανταγωνίζεται στη λιανική το δίδυμο Γερμανός - Cosmote.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι στην Megacon-net πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μέχρι τον Μάρτιο του 2007 ήταν ο Αθ. Κετσετσόγλου, ο οποίος εκπροσωπούσε και δέσμευε με την υπογραφή του τα «Multirama», ενώ συμμετείχε και σε άλλες εταιρείες του Π. Γερμανού, όπως η MobileBeep στην οποία εμφανιζόταν ως συμμέτοχος μαζί με την κυπριακή Limalon.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Ευ. Μαρτιγόπουλος, είχε αναφέρει στη Βουλή ότι η Cosmote θα εξαγοράσει «άνευ περαιτέρω ανταλλάγματος» τις MobileBeep και Limalon. Είχε διευκρινίσει δε ότι η MobileBeep ήταν εμπορικός συνεργάτης της «Γερμανός», δηλαδή προμηθευτής της.

4 Το ΠΑΣΟΚ στη μηνυτήρια αναφορά του στις 7 Φεβρουαρίου 2007 ζητούσε «να διερευνηθεί αν ο Γερμανός μέσω off-shore και άλλων εταιρειών παραβιάζει τη ρήτρα του συμβολαίου, βάσει της οποίας δεν θα πρέπει ν' ανταγωνίζεται την Cosmote».

Τέσσερις μήνες(!) μετά και έναν ολόκληρο χρόνο (!) από την εξαγορά, ο ΟΤΕ έστειλε τελικά έγγραφο προς τα «Multirama» με το οποίο καλούσε την εταιρεία να διακόψει τη συνεργασία της με τους «ανταγωνιστές». Οπερ και εγένετο: τα «Multirama», ανακοίνωσαν στους εμπορικούς συνεργάτες ότι στο εξής διακόπτουν τη συνεργασία.

Είναι προφανές ότι εάν δεν είχε υπάρξει η μηνυτήρια αναφορά, ο Οργανισμός δεν θα αντιδρούσε για την παραβίαση της ρήτρας η οποία είχε ήδη συντελεστεί επί 12μηνο.

5 Από τα παραπάνω, όπως και από τις εταιρικές «διασυνδέσεις» του Π. Γερμανού με συνεργάτες του, προκύπτουν και θέματα που άπτονται της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Είναι, με άλλα λόγια, αξιερεύνητη η πιθανότητα off-shore εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονται με τη «Γερμανός» να κάλυπταν δραστηριότητες του επιχειρηματία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από τους επενδυτές. Και, φυσικά, από την Cosmote.

Πηγή http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=20.07.2008,id=91053568