Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Οι Γερμανοί τσεκάρουν τα στελέχη

Βιογραφικά των στελεχών του ΟΤΕ «ξεσκονίζει» η Deutsche Telekom προκειμένου να γνωρίσει καλά την υφιστάμενη διοικητική δομή του Οργανισμού. Εκτός από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Παναγή Βουρλούμη, με τον οποίο θα συνεργαστεί για αρκετούς μήνες μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας μετόχων, ο γερμανικός κολοσσός εξετάζει ποιοι από τους διευθυντές του ομίλου θα μπορούσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διοίκησης μαζί του, μετά την ανάληψη του καθημερινού μάνατζμεντ.




Οι Γερμανοί γνωρίζουν ήδη καλά τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ομίλου, λόγω της παρουσίας του ΟΤΕ και θυγατρικών του στα Βαλκάνια: τον κ. Ιορδάνη Αϊβάζη, εκτελεστικό γενικό διευθυντή, τον κ. Μιχάλη Τσαμάζ, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote, και τον κ. Γιάννη Καραγιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανός.

Το ενδιαφέρον των επιτελών της DT κέντρισε και ένα νεαρότερο στέλεχος, ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Cosmote, κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης. Αν και η διοίκηση του ΟΤΕ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τα στελέχη της περνούν από «εξετάσεις αξιολόγησης», η ηγετική ομάδα του Οργανισμού αλλά και στελέχη της Cosmote βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Γερμανών υπό το «management due diligence». Τον όρο έφερε στην ελληνική πραγματικότητα ο αντιπρόεδρος του γερμανικού ομίλου κ. Karl Gerhard Eick όταν ανέφερε ότι η DT έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή στον ΟΤΕ.

Ουσιαστικά το management due diligence αφορά τη σκιαγράφηση των σχέσεων μιας διοικητικής ομάδας, τη λειτουργία της και τον τρόπο αντίδρασής της σε καταστάσεις πίεσης, των αδυναμιών και των δυνατών σημείων των στελεχών που την απαρτίζουν και τη δημιουργία εναλλακτικών μοντέλων στη σύστασή της. Αν και δεν πρόκειται για άμεση αξιολόγηση των στελεχών, από τα συμπεράσματα που εξάγονται μπορεί κανείς να διαπιστώσει ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν για να ισχυροποιηθεί η διοικητική «ραχοκοκαλιά» μιας επιχείρησης. Οι Γερμανοί αναμένεται να έχουν τα αποτελέσματα της διαδικασίας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ώστε αν και όπου απαιτηθούν αλλαγές στην ομάδα διοίκησης να υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να βρεθούν οι καταλληλότεροι αντικαταστάτες.
Οι πληροφορίες, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται ούτε από την DT ούτε από τον ΟΤΕ, αναφέρουν ότι ο γερμανικός όμιλος έχει αναθέσει ήδη σε δύο κορυφαίες εταιρίες αναζήτησης στελεχών (head hunters) να βολιδοσκοπήσουν την αγορά, προσεγγίζοντας διακριτικά και υπό αυστηρούς όρους εμπιστευτικότητας μάνατζερ με εμπειρία από το χώρο των τηλεπικοινωνιών, καθώς ακόμη η συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει λάβει ούτε την έγκριση της Βουλής ούτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα 4 βιογραφικά

Τα χαρτιά της DT παραμένουν «κλειστά» στο θέμα διοίκησης του ΟΤΕ και επιλογής προσώπων, ωστόσο τα πρωτοκλασάτα στελέχη τόσο του Οργανισμού όσο και της αγοράς γενικότερα παραμένουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των Γερμανών.

Ενα χρόνο συμπλήρωσε πριν από μερικές μέρες στη θέση του εκτελεστικού γενικού διευθυντή ο κ. Αϊβάζης. Το Μάιο του 2007 ο ΟΤΕ απέκτησε στο πρόσωπό του για πρώτη φορά «νούμερο 2 στην ιεραρχία». Τόσο οι συνάδελφοί του στο Μέγαρο του ΟΤΕ όσο και η αγορά τον χαρακτηρίζουν «άνθρωπο παντός καιρού», καθώς μετρά ήδη 7 χρόνια σε νευραλγικές θέσεις στον όμιλο ΟΤΕ. Από το 1980 έως το 2001 εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα σε διάφορες διευθυντικές θέσεις. Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ είναι γνώστης της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, καθώς από το 1998 έως το 2001 εργάστηκε στη Vodafone Ελλάδος ως εμπορικός διευθυντής και αργότερα ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή Εμπορικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Εντάχθηκε στον όμιλο ΟΤΕ το 2001, αναλαμβάνοντας μια σειρά θέσεων ευθύνης σε θυγατρικές εταιρίες του ΟΤΕ. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Cosmote είναι από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Καραγιάννης μετράει 14 χρόνια στη Γερμανός. Από τη θέση του εμπορικού διευθυντή του δικτύου καταστημάτων το 1994, έγινε αναπληρωτής γενικός διευθυντής δύο χρόνια μετά και στη συνέχεια γενικός διευθυντής του ομίλου εταιριών Γερμανός. Κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από το Δεκέμβριο του 2001.

Ο 40χρονος Ζαχαρίας Πιπερίδης έχει ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο βιογραφικό του, εκτός από το γεγονός ότι μιλάει γερμανικά: Εχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στην εταιρία O2 Γερμανίας. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την DT, καθώς ενδιαφέρεται για στελέχη που γνωρίζουν τη γερμανική νοοτροπία και μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτήν.

Ο κ. Πιπερίδης ανέλαβε τη θέση του γενικού εμπορικού διευθυντή της Cosmote το Νοέμβριο του 2007. Εργάζεται στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας από το 1994, ξεκινώντας την καριέρα του από τη Vodafone Ελλάδος, ενώ το 2005 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή δικτύου της Wind Hellas.



ΧΑΪΚΟΥ ΡΟΗ

Ελεύθερος Τύπος