Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ερχονται προτάσεις απόσυρσης εταιρειών από το Χρηματιστήριο


Θυγατρικές πολυεθνικών και υπερσυγκεντρωμένες στα χέρια μικρής μερίδας επενδυτών εταιρείες, τοποθετούνται στο επίκεντρο των σεναρίων για άμεση αποχώρησή τους από το ταμπλό του Χ.Α., μετά και την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης για την εταιρεία Βασιλόπουλος.

Οι ελκυστικότατες για ένα τέτοιο εγχείρημα αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με

τα έξοδα συντήρησης μιας εταιρείας στο Χ.Α., η οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές δεν διαθέτει παρά ελάχιστη εμπορευσιμότητα, καλλιεργούν συνθήκες που ευνοούν την έξοδο μιας εγκλωβισμένης στο περιθώριο εισηγμένης εταιρείας.

Χαμηλές τιμές

Να σημειωθεί δε ότι έπειτα από μια μακρόχρονη περίοδο με τιμές καθηλωμένες σε ιστορικά χαμηλά, οι μέσες τιμές που δυνητικά θα προταθούν ως αντίτιμο για την έξοδο από το Χ.Α. είναι αρκετά χαμηλές.

Την ευκαιρία αυτή φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν κατά τη διάρκεια των ετών 2008-2009 για την έξοδο από το Χ.Α. οι νέοι μέτοχοι των Γρηγόρης, Ρόκας, Πειραιώς Leasing, Everest Unisystems Νεοχημική Εθνική Ασφαλιστική και Ελαΐς.

Η ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης από την πολυεθνική Delhaize, ήταν κάτι που από καιρό αναμενόταν όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και για τις θυγατρικές πολυεθνικών Χάλυψ Ελαΐς, Ρόκας αλλά και την Crown Hellas, η προσπάθεια για την οποία βέβαια απέτυχε μετά το «μπλόκο» της Mitica.

Όπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, οι πολυεθνικές εταιρείες τείνουν να μη «σκορπίζουν» τις αλλοδαπές θυγατρικές τους σε ξένα χρηματιστήρια, προτιμώντας να έχουν μόνο μία εισηγμένη, τη μητρική. Για το λόγο αυτό τα σενάρια για δημόσιες προτάσεις σε Εμπορική και ΑΓΕΤ, έχουν ισχυρή βάση όσο και αν τα αρνούνται οι διοικήσεις τους.

Αναμενόμενες προτάσεις

Στο ίδιο μοτίβο λοιπόν μπορεί κανείς να αναμένει δημόσιες προτάσεις και για τη Geniki Bank, τη Nexans [ALCr.AT] Σχετικά άρθρα , θυγατρική της ομώνυμης πολυεθνικής (πρώην Αlcatel) αλλά και τη Rilken [RILr.AT] Σχετικά άρθρα (θυγατρική της Henkel .

Πρόσφατα εγκρίθηκε επίσης και η Δημόσια Πρόταση για τη Multirama [MULr.AT] Σχετικά άρθρα , συμφερόντων κ. Πάνου Γερμανού, ο οποίος μετά και την πώληση της ομώνυμης εταιρείας στην Cosmote κόβει τους δεσμούς με το Χ.Α., το οποίο του έδωσε και τα κεφάλαια για τη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων. Θέμα ημερών είναι επίσης η διαγραφή των μετοχών της Γρηγόρης, η οποία τυπικά και μόνο θεωρείται εισηγμένη μετά και το τέλος της δημόσιας πρότασης από την PRIME ΚΕΦΑΛΟΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο παραπάνω επιχειρήσεις σημείωσαν τις προηγηθείσες χρήσεις αρκετά κακή πορεία στα οικονομικά τους μεγέθη, γεγονός το οποίο επέβαλε συνεχείς αναδιοργανώσεις και αλλαγές στρατηγικής, που απαιτούσαν πολλές φορές τη σύμπνοια με την μειοψηφία, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών ανήκε σε ελάχιστους μετόχους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει του νέου κανονισμού του Χ.Α. αλλά και των απαιτήσεων από τα ΔΛΠ οι εισηγμένες κάθε μεγέθους θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες επιταγές ενημέρωσης και διαφάνειας, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμες από τις μικρότερες κυρίως εταιρείες. Έτσι η συνεχής και «ακριβή» ενημέρωση χωρίς θετική αποτύπωση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, οδηγεί και σε αποφάσεις εξόδου από το Χ.Α.

Ευνοϊκές συνθήκες

Η υπερσυγκέντρωση των μετοχών μιας εταιρείας σε ένα φυσικό η νομικό πρόσωπο καλλιεργεί επίσης συνθήκες για εύκολη έξοδο από το Χ.Α. Πρόσφατα αυτό το είδαμε με την έξοδο της Πειραιώς Leasing, ενώ αντίστοιχα σενάρια θέλουν την έξοδο δύο ξενοδοχείων από το Χ.Α., του Αστέρα που ανήκει σε αντίστοιχη θυγατρική της Εθνικής, αλλά και του Χίλτον που ανήκει στη θυγατρική της Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα , Ιονική.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
Από http://www.naftemporiki.gr