Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Δημήτρης Μήτος, σύμβουλος franchise


Βρισκόμαστε στην αρχή, στο μέσον ή στο τέλος της διάρκειας μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων εκατό χρόνων. Μακάρι να ήξερα εγώ ή να ήξερε κάποιος άλλος, τουλάχιστον τη θέση, το σημείο που βρισκόμαστε, ώστε να υπολογίσουμε το πόσο θα διαρκέσει. Δυστυχώς οδεύουμε τρομαγμένοι στο άγνωστο και η βάρκα μας η ελπίδα μοιάζει να μπάζει νερά.



Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ως σοφοί, διψούσαν για γνώση και πίστευαν πολύ στην έρευνα και στη σύνεση.
Έτσι λοιπόν συμβαίνει και στον κόσμο των επιχειρήσεων που ούτως ή άλλως τα πάντα είναι ρευστά. Το έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η συνεργασία με ένα δίκτυο franchising παρέχει, κατά κανόνα, ασφάλεια, εκπαίδευση, και υποστήριξη στο νέο επιχειρηματία. Ιδιαίτερα τούτες τις εποχές της αβεβαιότητας και της ύφεσης όποιος αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, είναι καλύτερα να ενταχθεί στη δύναμη μιας ομάδας, παρά να παλεύει μόνος. Βεβαίως τίποτα δεν αποτελεί πανάκεια και θα ‘ταν πολύ απλά τα πράγματα αν όποιος έμπαινε σε μια αλυσίδα Δικαιόχρησης πετύχαινε.
Ακολουθούν δέκα βασικοί κανόνες που καλό θα ήταν ο υποψήφιος επενδυτής να ακολουθήσει, προκειμένου να περιορίσει το ρίσκο και να δημιουργήσει μεγάλες δυνατότητες επιτυχίας.
1.
«Ου μετανοείν αλλά προνοείν χρη τον άνδρα τον σοφόν» - ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ
(Ο φρόνιμος άνθρωπος δεν πρέπει να μετανοεί, αλλά να προνοεί)
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ FRANCHISING
Έχετε αποφασίσει ότι θα γίνετε επιχειρηματίας. Σκέφτεστε να συνεργαστείτε με ένα δίκτυο Δικαιόχρησης. Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και … βόλτες σε λάθος μονοπάτια θα πρέπει να κατανοήσετε απολύτως τα δικαιώματα που θα έχετε ως franchisee και κυρίως τις υποχρεώσεις σας. Στην ουσία ο franchisor έχει ένα σύστημα οργάνωσης και διαδικασιών, το οποίο είναι γνωστό στους καταναλωτές και ο franchisee είναι ο επιχειρηματίας που θα επενδύσει τα χρήματα του, θα ρισκάρει και θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες και τις υποδείξεις του franchisor. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να έχετε ξεκάθαρο ότι το ρίσκο και τις ενδεχόμενες οικονομικές δυσκολίες θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε μόνοι.
2. «Πίστευε και μη, ερεύνα»
Προσοχή στο κόμμα, αλλάζει όλο το νόημα της φράσης. Είτε πιστεύεις στο concept και στη εταιρεία είτε όχι, οφείλεις να ερευνάς. Πολλές φορές, οι υποψήφιοι επενδυτές θαμπώνονται καθώς μπαίνουν στην εταιρεία του franchisor και βλέπουν πολυτελή γραφεία, γραβάτες, πούρα και φιλικά χαμόγελα και έτσι χάνουν τον στόχο και τον προσανατολισμό τους. Εφόσον δεν έχετε χρήματα που σας περισσεύουν και δεν σας πειράζει να τα χάσετε, είναι απαραίτητο να διενεργήσετε λεπτομερή έρευνα για να αποδειχθεί αν η συνεργασία με την συγκεκριμένη εταιρεία, έχει πιθανότητες επιτυχίας. Θα πρέπει να ελέγξετε αρχικά αν ο κλάδος έχει μέλλον, αν έχει προοπτικές. Θα πρέπει να ρωτήσετε αν έχουν κλείσει καταστήματα franchise, πόσα και για ποιο λόγο. Θα πρέπει να ζητήσετε ισολογισμό της εταιρείας και αν είναι δυνατόν και κάποιων μονάδων franchise.
3.
«Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται» - ΣΟΦΟΚΛΗΣ
(Ο άνθρωπος που έχει μυαλό, κρίνει τα νέα από τα παλιά)
Θα πρέπει να μιλήσετε με εκείνους που δοκίμασαν, με εκείνους που έχουν ήδη δει τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους με το franchisor. Θα επισκεφθείτε τους υφιστάμενους δικαιοδόχους, κάνοντάς τους συγκεκριμένες ερωτήσεις. « Πόσο σου στοίχισε συνολικά η επένδυση»; «πόσα χρήματα βγάζεις το μήνα»; «κάθε πότε έρχονται τα στελέχη του franchisor να σε εκπαιδεύσουν και να σε υποστηρίξουν»; «Είσαι ευχαριστημένος εν γένει από τη συνεργασία με το συγκεκριμένο δίκτυο»;
4.
« Δούναι και λαβείν»
Στις επιχειρήσεις πολλές φορές είναι καλύτερα να πληρώνεις για να έχεις την δυνατότητα να απαιτήσεις. Όταν μία εταιρεία δεν ζητάει Entry fees και royalties, (εκτός κι αν είναι χονδρεμπορική) θα πρέπει να μάθουμε από πού θα αντλεί τους πόρους της και γιατί αναπτύσσεται με τη μέθοδο της Δικαιόχρησης. Το χειρότερο σενάριο είναι η εταιρεία, να μην έχει στρατηγικό σχέδιο, να μην έχει business plan και στην ουσία να μην έχει απαιτήσεις, διότι δεν έχει ούτε σκοπό αλλά ούτε τη δυνατότητα να προσφέρει τίποτα στους συνεργάτες της.
5.
«Παν μέτρον άριστον»
BUSINESS PLAN
Θα πρέπει να θέσετε έναν στόχο εσόδων. Θα πρέπει ακόμα με βάση τις πληροφορίες που συλλέξατε από το franchisor και τους υφιστάμενους franchisees να υπολογίστε το κόστος επένδυσης. Εκεί ακριβώς είναι ο πρώτος σταθμός. Θα πρέπει τα ίδια κεφάλαια(τα δικά μας χρήματα) να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της επένδυσης. Ύστερα θα πρέπει να υπολογίσετε τα πιθανά έσοδα (με βάση παρόμοια καταστήματα του δικτύου ή ανταγωνιστικά καταστήματα του τοπικού ανταγωνισμού) καθώς και τα πιθανά έξοδα (λειτουργικές δαπάνες). Το ποσό που θα προκύψει από την αφαίρεση των δύο ποσών (έξοδα μείον έσοδα) θα είναι τα καθαρά μας κέρδη. Αν στο απαισιόδοξο σενάριο είσαστε ικανοποιημένοι, μπορείτε να προχωρήσετε.
6.
«Το μεγαλύτερο είναι ο χώρος γιατί χωράει τα πάντα» - ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ
ΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Όσο καλό σύστημα να έχεις, όσο επώνυμη κι αν είναι η αλυσίδα, όσο διάθεση για εργασία κι αν έχεις, αν δεν τοποθετηθείς στο κατάλληλο σημείο, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσεις τεράστιες δυσκολίες να σε γνωρίσουν οι καταναλωτές. Ανάλογα με το είδος της επιχείρησης θα πρέπει να επιλέξετε τον χώρο που θα έχει καλύτερη προβολή και πρόσβαση σε συνδυασμό με το αντίστοιχο κόστος. Είναι καλύτερα όμως να μην προχωρήσετ στην επένδυση αν ο χώρος είναι φθηνός αλλά δεν είναι κατάλληλος.
7. ««scripta manen verba volant»
Τα γραπτά μένουν τα λόγια πετούν
Όσα όμορφα λόγια και αν πούμε κατά την περίοδο των προσυμβατικών συναντήσεων, όσες υποσχέσεις και αν ακούσουμε για τζίρους, για κέρδη, για εκπαίδευση, για υποστήριξη, για φιλικές σχέσεις όλα θα ξεχαστούν και θα παραμείνει μόνο η σύμβαση Δικαιόχρησης στολισμένη με την υπογραφή μας. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με το ρητό που ξεκάθαρα λέει να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας, θα πρέπει να ελέγξουμε με τεραααάστια προσοχή τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε, καθώς και αν περιλαμβάνονται όσα συμφωνήσατε με το Δικαιοπάροχο. Εννοείται ότι τη σύμβαση πρέπει να τη μελετήσει εξειδικευμένος δικηγόρος και εξειδικευμένος σύμβουλος.
ή αλλιώς «Καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν
Όταν αποφασίσετε να κάνετε μία μεγάλη επένδυση που ενδεχομένως να αλλάξει την πορεία της ζωής σας, είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε το ρίσκο και να δημιουργήσετε προϋποθέσεις επιτυχίας. Εφόσον υπογράψετε τη σύμβαση δικαιόχρησης παίρνετε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Είναι μεγάλο λάθος να βασιστείτε στις καλές προθέσεις, στην τύχη και στις υποσχέσεις. Ο σύμβουλος franchise και ο δικηγόρος θα στοιχίσουν πολλά περισσότερα χρήματα για να μας ξεμπλέξουν από μια δύσκολη κατάσταση παρά να μας προστατεύσουν προτού εμπλακούμε.
8. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν εκιστήσει» - ΣΟΛΩΝ
(Όταν μάθεις να είσαι αρχόμενος (υπήκοος) τότε θα μάθεις να είσαι άρχων)
Εφόσον δεν επιλέξατε την αυτόνομη επιχείρηση και αποφασίσατε τη συνεργασία με αλυσίδα δικαιόχρησης, σημαίνει ότι σας άρεσε η εικόνα και το σύστημά της. Το σύστημα αυτό οφείλετε να ακολουθείτε και να υποστηρίζετε αν θέλετε να έχετε επιτυχία. Αν θέλετε να αλλάξετε το σύστημα, να το «εμπλουτίσετε» και να το φέρετε στα μέτρα σας, τότε είναι σίγουρη η ρήξη… Αν αμφισβητείτε εκείνο που εσείς επιλέξατε σαν ευκαιρία ζωής, ή δεν κάνατε καλή έρευνα ή δεν κάνετε για τη μέθοδο franchising.
9. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» - ΑΙΣΩΠΟΣ
Δεν υπάρχει καμία επιχείρηση που μπορεί να έχει την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας, σε όσο καλό σύστημα κι αν βασίζεται χωρίς την ψυχή του επιχειρηματία και χωρίς τη διάθεση για πολλή δουλειά. Αυτός είναι ο βασικός λόγος άλλωστε που στο ίδιο δίκτυο υπάρχουν επιτυχημένες και αποτυχημένες μονάδες. Μην περιμένετε να δουλέψει για σας ο Δικαιοπάροχος. Αφιερώστε χρόνο, ενδιαφέρον και πολύ δουλειά και η επιτυχία θα έρθει πιο κοντά σας.

Πηγή www.franchise.gr