Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Μπορεί οι συμβάσεις μέσα στο ίδιο franchise να είναι διαφορετικές κυρίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα;


Κανονικά, σε ένα δίκτυο franchise, καλό είναι οι συμβάσεις να είναι ίδιες αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Είναι σημαντικό για τον δικαιοπάροχο γιατί τις διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ευκολία και για τους δικαιοδόχους γιατί αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει αμεροληψία.



Αυτό δεν συμβαίνει πάντα γιατί τα δίκτυα franchise οικοδομούνται με αργό ρυθμό και συχνά οι σκέψεις που υπήρχαν στην αρχή δεν υπάρχουν κάποια χρόνια αργότερα. Μπορούμε, λοιπόν, να βρούμε σε μερικά δίκτυα franchise διαφορετικές συμβάσεις χωρίς αυτό να αποτελεί από μόνο του πηγή νομικών δυσκολιών.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα το θέμα των δικαιωμάτων, μιλώντας γενικά για τις πληρωμές, θα έλεγα ότι βλέπουμε συχνά διαφορές στα δικαιώματα εισόδου στα franchise γιατί τα δικαιώματα αυτά αντιστοιχούν σε διαφορετικές καταστάσεις. Το δικαίωμα εισόδου δεν είναι το ίδιο όταν ένα δίκτυο έχει 100 σημεία πώλησης με ένα που έχει 200 ή 300, εφόσον σε αυτήν την περίπτωση το δίκτυο είναι πιο δυνατό και το γεγονός της εισόδου αποτελεί ένα πιο σημαντικό πλεονέκτημα. Μπορούμε, λοιπόν, να θεωρήσουμε ότι το δικαίωμα εισόδου μπορεί να είναι πιο ανεβασμένο.

Σχετικά με τα διαρκή δικαιώματα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα το ποσό και τον υπολογισμό τους. Όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο έχουν υπολογιστεί τα διαρκή δικαιώματα.

- Τα διαρκή δικαιώματα μπορεί να είναι διαφορετικά αν για παράδειγμα υπολογίζονται σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα (m²) του σημείου πώλησης.
- Μπορεί επίσης να διαφέρουν αν υπολογίζονται βάσει του κύκλου εργασιών.
- Τα διαρκή δικαιώματα μπορεί, επίσης, να μειώνονται προοδευτικά. Πάνω από κάποια τετραγωνικά μέτρα η τιμή τους είναι διαφορετική (μικρότερη) ή πάνω από κάποιο ποσό του κύκλου εργασιών η τιμή μπορεί να χαμηλώνει.

Αυτό που μπορεί να μας εκπλήξει είναι όταν για την ίδια υπηρεσία και το ίδιο εμπορικό είδος το ύψος της εισφοράς είναι διαφορετικό. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να ζητηθούν διευκρινίσεις.

Πηγή http://www.franchisekey.com