Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Παγίδα για franchisors και franchisees


Μια από τις «επικίνδυνες» περιόδους, όσον αφορά το franchise, είναι αυτή των συζητήσεων πριν από την ολοκλήρωση της «πώλησης» και την υπογραφή της σύμβασης franchise. Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις αρχικές συζητήσεις, τι στοιχεία πρέπει να «αποκαλυφθούν» από τους franchisors, και προτείνουμε ορισμένες βασικές λύσεις ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αμφισβητήσεις και συγκρούσεις από μη πραγματοποιήσιμες προσδοκίες.
Η περίοδος κατά την οποία οι franchisees εξετάζουν την ένταξη σε κάποιο δίκτυο franchise, είναι επικίνδυνη για τους franchisors, όχι μόνο επειδή μπορεί να χάσουν την «πώληση» αλλά επίσης γιατί μπορεί- με αυτά που υπόσχονται ή αυτά που αποκρύπτουν- να είναι νομικά ακάλυπτοι και κυρίως ηθικά εκτεθειμένοι. Αυτό συμβαίνει διότι οι δηλώσεις που γίνονται από τον franchisor-γραπτές ή προφορικές- καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών, αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της απόφασης του franchisee και φυσικά είναι δεσμευτικές για τον franchisor.

Αν οι franchisees αποτύχουν και χάσουν τα χρήματα που έχουν επενδύσει στο franchise, ή ακόμη και εάν η επιχείρηση αποτύχει να αποδώσει στο επιθυμητό επίπεδο, είναι φυσικό για αυτούς να αναζητούν τους λόγους αυτής της αποτυχίας. Και οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να επιρρίψουν ευθύνες σε κάποιον άλλο παρά στον εαυτό τους.

Ίσως ανατρέξουν στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να επενδύσουν στο συγκεκριμένο franchise, ίσως κρίνουν ότι ο franchisor δεν έχει πραγματοποιήσει ό,τι είχε υποσχεθεί και πως είχε διαστρεβλώσει σημαντικά στοιχεία της επένδυσης, με σκοπό την πώληση ή πως τα έσοδά τους είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι τους είχαν υποσχεθεί. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ξεκινούν οι διαφωνίες στο franchise, οι οποίες αποδεικνύονται εξαιρετικά επιζήμιες. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται σε τρόπους που συμβάλλουν ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους καταστάσεις, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στην εξ ολοκλήρου κατάρρευση του συστήματος franchise.

ΕΠΙΜΑΧΑ ΣΗΜΕΙΑ

Επίμαχα σημεία σε μια διαπραγμάτευση είναι σχεδόν το σύνολο των πληροφοριών, των στοιχείων και «δηλώσεων» που παρέχει ο franchisor στον υποψήφιο. Μια δήλωση μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα. Μπορεί να είναι η δήλωση κάποιου γεγονότος. Πχ: «Το δίκτυό μας αριθμεί 150 επιτυχημένες επιχειρήσεις franchise σε ολόκληρη την Ελλάδα», ή «Έχουμε αναλυτικά εγχειρίδια λειτουργίας που θα βοηθήσουν τους franchisees στην αύξηση των πωλήσεών τους».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ 'Η ΓΡΑΠΤΑ

Κυριαρχεί η λανθασμένη αντίληψη ότι μπορείτε να εμπιστεύεστε μόνο γραπτό υλικό. Δεν είναι και ποτέ δεν υπήρξε ο κανόνας. Οι δικηγόροι αρέσκονται στο γραπτό υλικό απλά και μόνο επειδή το περιεχόμενο μιας τέτοιας δήλωσης είναι ευκολότερο να αποδειχθεί. Οτιδήποτε γράψατε 2 χρόνια πριν είναι ευκολότερο να αποδειχθεί, συγκρινόμενο με κάτι που είχε ειπωθεί 2 χρόνια πριν. Επίσης, η διατύπωση επιχειρημάτων δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα γεγονός. Μπορεί να είναι η έκφραση μιας γνώμης όπως, για παράδειγμα, «έχουμε το καλύτερο προϊόν του κόσμου». Μπορεί επίσης να είναι και μια πρόβλεψη όπως «μέχρι το 2009 πρόκειται να έχουμε καταστήματα σε κάθε πόλη της Ελλάδας με πληθυσμό 25.000 ατόμων». Τα παραπάνω φαντάζουν απλά. Η συνέχεια όμως είναι πιο περίπλοκη. Το να μην λες τίποτα ή να αρνείσαι να πεις κάτι, όταν υπάρχει σημαντικός λόγος, μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη λήψη μιας απόφασης. Για παράδειγμα: πΠωλείται ένα εστιατόριο, το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο απόδοσης. Ο λόγος όμως γι’ αυτή την απόδοση είναι ότι οι υπάλληλοι μιας μεγάλης επιχείρησης, η οποία εδρεύει λίγο παρακάτω, τα τελευταία χρόνια, αγοράζουν το γεύμα τους από το συγκεκριμένο κατάστημα. Γνωρίζετε ότι η επιχείρηση μετακομίζει, αλλά δεν το αναφέρετε διότι επιθυμείτε να πουλήσετε και δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε την πώληση. Σε αυτήν την περίπτωση, η απόκρυψη της αλήθειας με σκοπό την ολοκλήρωση της πώλησης, εφόσον αποδειχθεί βέβαια ότι τη γνωρίζατε, συνιστά απάτη και διώκεται.

ΨΕΥΔΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αν οι διαπραγματεύσεις εμπεριέχουν παραπλανητικά δεδομένα ή τα στοιχεία που παρέχει ο franchisor είναι ελλιπή μπορεί να προκύψουν παρανοήσεις, οι οποίες μελλοντικά θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του δικτύου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η σύμβαση συμπεριλαμβάνει και έναν ειδικό όρο, σύμφωνα με τον οποίο ο franchisor «αποποιείται» ό,τι έχει ειπωθεί ως εκείνη τη στιγμή- με την αιτιολογία πως οποιαδήποτε συνεννοήσεις προηγήθηκαν μεταξύ των μερών πριν από την υπογραφή είχαν καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα- και αναφέρει ότι η σχέση μεταξύ των δύο μερών ρυθμίζεται μόνον από το περιεχόμενο της Σύμβασης, την οποία ο επενδυτής διαβάζει- και εφόσον κρίνει δίκαιο- αποδέχεται. Παρ’ όλους όμως τους νομικούς τρόπους αποποίησης ευθυνών καλό είναι ο franchisor να παραμένει πιστός στις προφορικές του δηλώσεις. Αν αναλύσετε τις παραμέτρους, θα δείτε το λόγο για τον οποίο το συγκεκριμένο τμήμα είναι τόσο σημαντικό. Δεν έχει σημασία το αν είχατε ή όχι πρόθεση να παραπλανήσετε τον franchisee. H ουσία είναι ότι αν ο franchisee έχει εξαπατηθεί ή είναι πιθανό να εξαπατηθεί από τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν του και τις δηλώσεις σας.

Επίσης, είναι πιθανό κάτι να είναι σωστό, αλλά να παραμένει ελλιπές. Αυτό συμβαίνει με τις «μισές» αλήθειες ή τις παραλείψεις πιο συγκεκριμένα. «Υπάρχουν 150 επιτυχημένα franchise». Η συγκεκριμένη δήλωση πιθανώς να είναι αληθινή. Ωστόσο, αν υπάρχουν έστω και δυο ή τρία, τα οποία δεν είναι επιτυχημένα, τότε η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί και να θεωρηθεί παραπλανητική.

Ίσως αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν η έκφραση μιας γνώμης να είναι παραπλανητική. Σαφώς και είναι αρκετά δίκαιο για οποιονδήποτε να εκφράσει την άποψή του όσον αφορά ένα θέμα και να μην την τηρήσει. Όσον αφορά τον επιχειρηματικό τομέα όμως, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πώς εκλαμβάνεται η συγκεκριμένη άποψη από το συνομιλητή. Αν εκφράσετε μια άποψη σε επαγγελματικό πλαίσιο, γνωρίζοντας ότι κάποιος θα βασιστεί σ’ αυτήν για να καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις, η συγκεκριμένη άποψη πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής. Δηλαδή, για παράδειγμα, μπορείτε να ισχυριστείτε ότι έχετε αναπτύξει το καλύτερο σύστημα franchise στην Ελλάδα. Αν πραγματικά δεν το πιστεύετε ή δεν ξέρετε τίποτα για το franchise στην Ελλάδα, τότε η συγκεκριμένη άποψη είναι λανθασμένη.

Παρόμοια θέματα μπορεί να προκύψουν και για τις προβλέψεις. Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, θα πρέπει να υπάρχει ένα franchise σε κάθε πόλη με πληθυσμό 25.000 κατοίκων μέχρι το έτος 2009. Δεν θα είστε υπεύθυνοι για μια τέτοια δήλωση απλά και μόνο επειδή απέτυχε να βγει αληθινή. Αν όμως την ώρα κατά την οποία έγινε η συγκεκριμένη δήλωση δεν είχατε στοιχεία για να την κάνετε, και θεωρούσατε ότι ήταν απίθανο να επιτευχθεί, τότε μπορεί να είστε υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη δήλωση.

Παρομοίως, αν εντοπίσετε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και ισχυριστείτε πως είναι ένα καλό σημείο για κατάστημα franchise, αλλά δεν έχετε κάνει έρευνα και δεν μπορείτε να βασιστείτε σε γεγονότα για να κάνετε αυτή τη δήλωση, τότε υπάρχει η προοπτική να θεωρηθείτε υπεύθυνοι για ψευδή δήλωση, αν κάποιος βασιστεί σ’ αυτήν και αποφασίσει να δημιουργήσει ένα κατάστημα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ποιος μπορεί να θεωρηθεί ως εκπρόσωπος;
Ο όρος «εκπρόσωπος» έχει ευρεία έννοια. Μπορεί να περιλαμβάνει μια επιχείρηση, τους διευθυντές, το προσωπικό, τους συμβούλους κ.ο.κ. Εν ολίγοις, οποιοσδήποτε ισχυριστεί οτιδήποτε, εκ μέρους του franchisor, είναι υπόλογος και προσωπικά, αλλά και ως μέλος της εταιρείας. Αν ο εκπρόσωπος κάνει μια λανθασμένη δήλωση είναι υπεύθυνος. Αν πάλι η συγκεκριμένη δήλωση είχε γίνει εκ μέρους κάποιου άλλου (όπως για παράδειγμα του franchisor), τότε είναι επίσης υπόλογος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΕΥΔΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τι συμβαίνει όταν όλα καταρρεύσουν;

Αν ο franchisee είχε βασιστεί σε κάτι που είπατε ή κάνατε, το οποίο αποδεικνύεται ψευδές, τότε ίσως αποφασίσει να κινηθεί δικαστικά. Αλλά ακόμη και εάν δεν το κάνει, η δημιουργία αρνητικού κλίματος είναι αρκετή για να αποδιοργανώσει το δίκτυο. Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, η σχέση μεταξύ του franchisee και του franchisοr θα είναι αρνητική και μπορεί να επηρεάσει τη σχέση του και με τους άλλους franchisees του δικτύου.


Πηγή http://www.thefranchiseco.gr